Lounais-Häme

Envorin jättihankkeelle stoppi Forssassa

Envor Groupin Forssaan suunnittelema bioetanoli- ja biokaasulaitos on laitettu jäihin. Envor on peruuttanut Etelä-Suomen aluehallintovirastossa vireillä olleen ympäristölupahakemuksen. Laitosta on suunniteltu jo useamman vuoden ajan. Hankkeen yhteydessä on puhuttu jopa satojen miljoonien eurojen investoinnista.

Envorin toimitusjohtaja Asko Hänninen kertoo, että hanke kaatui teknologisiin ja taloudellisiin haasteisiin.

-Uuden hallituksen hallitusohjelmassa linjattiin, että vain edistyksellisiä polttoaineita voidaan tukea valtion varoin. Linjaus vei käytännössä viljanjyvään pohjautuvalta etanolituotannolta mahdollisuuden tukieuroihin.

Sen jälkeen Envor selvitti mahdollisuutta rakentaa toisen sukupolven etanolilaitos, jossa polttoaineena olisi käytetty olkea.

-Se ei ole teknologisesti ja taloudellisesti vielä niin pitkällä, että tuotanto saataisiin kannattavaksi. Yhdysvalloissa on rakennettu muutama tällainen laitos, ja ne ovat suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Hännisen mukaan valtion tukieurot ovat suureksi osaksi yksityisellä rahalla rahoitettaville hankkeille välttämättömiä, jotta finanssisijoittajat saadaan lähtemään mukaan.

-Tukipolitiikka ei tällä hetkellä suosi hanketta. Myöskään fossiilisten polttoaineiden hinnat eivät ole nousseet siinä määrin kuin laitosta suunnittelemaan lähtiessä ennakoitiin, Hänninen tiivistää.

Tästä syystä Envor päätyi laittamaan riskipitoisen hankkeensa jäihin. Envorilla on parhaillaan käynnissä kaksi isoa hanketta – Äänekosken biotuotetehdas käynnistyy kevään kuluessa ja Porissa biokaasulaitoksen on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuonna.

-Suomessa keskitymme nyt näihin kahteen projektiin, Hänninen linjaa.

Forssaan suunnitellun biokaasulaitoksen kaavoitus- ja lupaprosessi on ollut monivaiheinen. Hännisen mukaan Forssassa kaavoituksellinen valmius on tällä hetkellä hyvä.

-Jos hankkeeseen vielä palataan, mahdollistaa kaava laitoksen toteuttamisen Forssassa.

Pitkällisen kaavoitusprosessin aikana Envor teki laitokseen liittyvää teknistä suunnittelua ja kävi rahoitusneuvotteluja. Rahoitusneuvottelut tosin laitettiin jäihin siinä vaiheessa, kun tieto hallitusohjelman tukilinjauksesta saatiin.

Forssan kaupungille jättihankkeen toteutuminen olisi luonnollisesti ollut positiivinen uutinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) on pettynyt kuullessaan ympäristölupahakemuksen perumisesta.

-Onhan se suuri pettymys. Olemme elätelleet toivoa, että jotain olisi laitoksen suhteen edelleen vireillä. Viime ajat olemme olleet kuulolla, jos hanke olisi nytkähtänyt eteenpäin. Siinä vaiheessa kaupunki olisi tietysti panostanut asiaan enemmänkin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic