Lounais-Häme

Epäpyhä liitto tuo hallituspaikan Jokioisilla

Tulevana valtuustokautena sekä kunnanhallituksen että valtuuston puheenjohtajuudet pysyvät alustavan sovun mukaan Jokioisilla samoilla puolueilla kuin kuluneella vaalikaudella.

Kunnanhallituksen puheenjohtajuus on vaalituloksen mukaisesti säilymässä keskustalla, ensimmäinen varapuheenjohtajuus SDP:llä ja toinen varapuheenjohtajuus vasemmistoliitolla.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajuus on pysymässä SDP:llä, ensimmäinen varapuheenjohtajuus keskustalla ja toinen varapuheenjohtajuus vasemmistoliitolla.

Kunnanhallitukseen keskusta on saamassa kolme paikkaa, SDP kaksi, vasemmistoliitto kaksi, kokoomus yhden sekä vihreiden ja perussuomalaisten tekninen vaaliliitto yhden paikan.

– Toisessa neuvottelussa vihreät ja perussuomalaiset ilmoittivat vaaliliitostaan ja halustaan saada vaalitulosta paremmin paikan hallitukseen, toteaa keskustan vaalineuvottelija Rami Lehtinen.

Alkuperäinen esitys oli, että vihreät saisi kunnanhallitukseen puhe- ja läsnäolo-oikeuden valtuuston varapuheenjohtajuuden kautta ja lautakuntapaikan ainakin tarkastuslautakunnasta. Perussuomalaisille tarjottiin koulutuslautakunnan ja tarkastuslautakunnan paikkaa. Pienpuolueita tämä ei tyydyttänyt, sillä ne halusivat varsinaisen kunnanhallituspaikan.

Vastavetona muut puolueet tekivät keskenään teknisen vaaliliiton, jotta paikkajako ei vääristyisi.

– Vaaliliiton myötä näistä luottamuksella käydyistä neuvotteluista luovuttiin ja mentiin tekniseen laskelmaan, Lehtinen summaa. Lopputuloksena pienpuolueet saivat yhden hallituspaikan vaan eivät lautakuntapaikkoja.

Koulutuslautakunnan puheenjohtajuus on menossa demareille, teknisen lautakunnan puheenjohtajuus keskustalle, vapaa-ajan ja henkilöstölautakunnan vasemmistoliitolle ja tarkastuslautakunnan kokoomukselle.

– Korostan sitä, että papereissa ei ole mitään nimiä, vaan tämä on tämänhetkinen neuvottelutulos. Valtuusto päättää, Lehtinen sanoo.

– Pyrimme vaalituloksen mukaiseen paikkajakoon ja huomioimaan pienpuolueet, jotka eivät vaalituloksen perusteella olisi saaneet mitään… He asettivat ehdoksi kunnanhallituksen eivätkä olleet valmiita neuvottelemaan.

Vihreiden vaalineuvottelija Leena Puura puhuu reiluuden sijaan nuivasta hengestä.

– Tuntuu, ettei pienpuolueiden äänestäjiä arvosteta. Ajattelimme, että meitä äänestäneillä olisi oikeus saada luottamushenkilöitä joihinkin tehtäviin.

– Hallituspaikka on mielestämme niin tärkeä, että lähdimme sitä tavoittelemaan. Asia ei ollut muiden puolueiden mieleen.

Suomessa käytettävä suhteellinen vaalitapa sorsii Puuran mielestä pienpuolueita.

Jokioisten kuntavaaleissa keskusta sai 9 paikkaa, SDP 7, vasemmistoliitto 5, kokoomus 3, vihreät 2 ja perussuomalaiset 1 paikan. Yhteen laskettuna vihreät ja perussuomalaiset saivat neljänneksi suurimman äänisaaliin.

Neuvottelu kunnanhallituspaikan jakamisesta esimerkiksi kahteen kaksivuotiskauteen on Puuran mukaan vielä kesken.

Neuvottelijoiden on määrä kokoontua vielä katsomaan mm. luottamuselinten sukupuolikiintiöitä ja henkilövalintoja.

Paikkajaon jälkeen Jokioisilla odottaa paluu normaaliin puoluetoimintaan ilman liittoumia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic