Lounais-Häme Forssa

Epävarmuus hidastaa autokauppaa – Kuluttajat odottavat verojen laskua ja sähköautoja

Kuluttajien epävarmuus tulevasta autoverosta, dieselverosta, päästörajoituksista ja sähköautojen yleistymisestä näkyy autokaupassa myös Forssassa.
Petteri Paakkonen Auto-Kehästä on huomannut, että tulevat vaalit hidastavat autokauppaa. Hänen mukaansa myynnin lasku on kuitenkin sen verran pientä, että se menee normaalivaihtelun sisään. Paakkonen ennustaa, että vaalien jälkeen autokauppa normalisoituu. Kuvaaja: Tapio Tuomela
Petteri Paakkonen Auto-Kehästä on huomannut, että tulevat vaalit hidastavat autokauppaa. Hänen mukaansa myynnin lasku on kuitenkin sen verran pientä, että se menee normaalivaihtelun sisään. Paakkonen ennustaa, että vaalien jälkeen autokauppa normalisoituu. Kuvaaja: Tapio Tuomela

Uusia autoja ensirekisteröitiin alkuvuonna noin 13 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, ilmenee Tilastokeskuksen laskelmista. Henkilöautoja ensirekisteröitiin tammi- ja helmikuun aikana koko maassa lähes 20 000.

Forssalaisten autokauppiaiden mukaan valtakunnallinen notkahdus näkyy jossain määrin myös Forssassa.

Esimerkiksi Auto-Kehän myyntivastaavan Petteri Paakkosen mukaan autokauppa on ollut tänä vuonna selvästi rauhallisempaa kuin viime vuonna.

Autokaupan rauhoittuminen vaalien alla on tuttu ilmiö kaikille autokauppiaille.

Puolueet tekevät vaalilupauksia, joissa povataan dieselveron poistoa ja autoveron kevennystä. Asiakkaat uskovat lupauksiin ja tulevat epävarmoiksi. Moni miettii, pärjäisikö nykyisellä autolla siihen asti, kunnes verojen kohtalo selviää.

Autokauppiaat ovat kuitenkin huomanneet senkin, että vaalilupaukset harvoin toteutuvat.

K Caaran autotalon johtajana Forssassa ja Huittisissa toimiva Tommi Setälä ennustaakin, että normaaliin autokaupan arkeen palataan nopeasti huhtikuun vaalien jälkeen.

Lue lisää: Loppuvuodesta autokauppaa häiritsivät päästömittausnormit

Vaikka autokaupassa on näkyvissä epävarmuutta, Forssan autokauppaa ovat suojanneet monet tekijät.

Esimerkiksi Toyota Auto Centerin pelastus on ollut viisi uutta mallia, jotka ovat herättäneet kuluttajissa kiinnostusta. Uusien mallien vuoksi Auto Centerin uusien autojen myynti on pysynyt samalla tasolla kuin viime vuonna.

– Meillä on käynnissä harvinaislaatuinen vuosi. En muista, milloin viimeksi uusia malleja on ollut näin paljon. Uudet mallit tietysti piristävät kauppaa, myyntipäällikkö Jaakko Ala-Nissilä sanoo.

Tommi Setälän mukaan autokauppaa kannattelee sekin, että autoihin saa yhä helposti rahoitusta. Myyntiä edistää myös ihmisten hyvä työllisyystilanne.

– Autokaupan kannalta suhdanne on siis yhä ihanteellinen.

Tilastokeskuksen luvuissa näkyvät kuitenkin joidenkin merkkien pitkät toimitusajat. Setälän mukaan autoja on myyty tänä vuonna suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna, mutta autoja ei ole pystytty toimittamaan, eikä siksi rekisteröimään.

– Päästömittausmuutosten johdosta varastot kävivät tyhjiksi, ja nyt uutta autoa saattaa joutua odottamaan pahimmillaan vuoden, Setälä sanoo.

Epävarmuutta autokaupoilla aiheuttaa myös sähköautojen tulevaisuus.

Jaakko Ala-Nissilän mukaan asiakkaat pohtivat toisinaan, kannattako enää ostaa edes hybridiä.

Silloin Ala-Nissilä muistuttaa, että puhdas sähköauto ei ole Suomessa tai Forssan seudulla arkipäivää vielä moneen vuoteen.

Seudulta puuttuu infra sähköautoja varten, autojen hinnat ovat kalliita, kylmä ilma syö akkua nopeasti ja sarjatuotantoon on vielä pitkä matka.

– Muutokset tapahtuvat selvästi hitaammin kuin kuluttajat odottavat. Sähköautoon liittyy niin monia avoimia kysymyksiä, että menee 5–10 vuotta, ennen kuin mitään merkittävää saavutetaan. Tämän päivän trendi on hybridi.

Joissakin ilmastotavoitteissa on esitetty, että autojen pitäisi olla kokonaan pakoputkittomia vuoteen 2035 mennessä. Keskustelu näyttää vaikuttavan autokauppaan jossain määrin jo nyt. Kauppiaat kuitenkin toivovat, että pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat suunnitelmat eivät vaikuttaisi liiaksi nykyiseen ostopäätökseen. Kukaan ei takaa, mikä tekniikka lopulta hallitsee tulevaisuuden autoissa.

– Ennen vuotta 2035 ehtii vaihtaa autoa vielä moneen kertaan, Tommi Setälä huomauttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic