Lounais-Häme

Epävarmuus jäytää yhä viljelijän arkea

Viljelijöiden keskimääräinen yrittäjätulo jatkoi laskuaan vuonna 2016. Hinta- ja satotilastojen perusteella tipahdus ei ole kuitenkaan niin raju kuin pelättiin.

-Vuoden 2016 alussa näytti siltä, että tuottajahintojen lasku jatkuu voimakkaampana. Ennustetta lievensi myös se, että rehujen ja energian hinnat ovat tulleet alaspäin, tutkija Jukka Tauriainen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Parhaiten asemiaan ovat säilyttäneet maitotilalliset, joilla yrittäjätulo pysynee vuoden 2015 lukemissa. Muille nautatilallisille ennakoidaan lievää laskua.

Suurimmat miinusprosentit kertyvät vilja- ja sikatiloille.

Vaikka tulojen lasku olisi pientä, vaikutukset korostuvat monen vaikean vuoden jälkeen. Tuottajahinnat ovat laskeneet liki yhtäjaksoisesti vuodesta 2013 alkaen.

Marko ja Leila Virtaranta ottivat sukutilan vetovastuun vuonna 2008. Näkymät olivat tuolloin toisenlaiset, vaikka EU aiheutti omia kiemuroitaan.

-Fiilis oli hyvä ja ajatuksena oli kehittää tilaa pikkuhiljaa jälkipolville. Muutama vuosi meni mukavasti mutta Venäjä-pakotteet olivat se viimeinen niitti ja hinnat putosivat totaalisesti.

-Sen hetkinen ulkoministeri sanoi, ettei muutama prosentti mitään vaikuta, Virtarannat muistelevat.

Lopulta maitolitran tuottajahinta sukelsi 20 prosenttia, tulotaso romahti ja tilan investoinnit oli laitettava jäihin.

-Nyt kulutetaan pääomaa, mutta kauanko näin voidaan jatkaa? Työ on kyllä edelleen mielekästä, Marko Virtaranta lisää.

Myös seuraava sukupolvi on huolestunut. Perheen tytär Mari Virtaranta on valmistunut maatalousyrittäjäksi ja ala kiehtoo.

-Haluaisin tehdä tätä työtä, mutta miten omat voimavarat riittäisivät? Vanhempien jaksamista kun seuraa, niin suoraan sanoen huolettaa.

Suurin ongelma maatiloilla on epävarmuus.

-Tulevaisuutta ei voi suunnitella, koska EU-aikana eletään viiden vuoden sykleissä tai jopa lyhyemmissä, Leila Virtaranta sanoo.

Ennakoimattomuudesta kertoo sekin, että koijärveläistilan ruokapöydän äärellä puhutaan Venäjä-pakotteiden ohella Saksan ja Ranskan tulevista vaaleista.

-Mitä tapahtuu, jos valta vaihtuu? Tällä hetkellä emme tiedä yhtään, mihin suuntaan maailma menee, Marko Virtaranta toteaa.

-Voi olla, että omavaraisuus nousee arvoon arvaamattomaan. Entä jos kotimainen ruoantuotanto on ajettu siinä vaiheessa alas? Ypäjällä emolehmätilaa pitävä Iina Närvänen kysyy.

Epävarmuuden keskellä viljelijöitä kismittää kaupan jättien toiminta.

-Jos kauppa voi laskea kurkun hintaa 40 prosenttia ja sanotaan, että se otetaan omista katteista, kuinka suuria katteet oikein ovat, Närvänen kysyy.

Haastattelu päättyy lounaspöytään. Tarjolla on tilan omaa lihaa ja maitoa. Leipä on tehty humppilalaistilan 1800-luvun juuresta. Ja kyllä maistui. Osansa makuelämykseen oli kokilla mutta lähiruoan vaikutusta ei voi taatusti vähätellä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic