Lounais-Häme

Epävarmuus vaivaa Venäjän-kauppaa - aiempaa harvempi odottaa viennin kasvua

Helsinki
06.11.2018, 09:19

Talous

Alle puolet Venäjän-kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä odottaa viennin Venäjälle kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Barometriin vastanneiden yritysten mukaan Venäjän-viennissä suurimpia ongelmia ovat muun muassa ruplan kurssi, pakotteet sekä talouden epävakaus.
Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen arvioi, että Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteet ovat lisänneet epävarmuutta.
– Epävarmassa tilanteessa yritykset näyttävät olevan odottavalla kannalla, mutta haluavat pysyä markkinoilla, Rekolainen sanoo tiedotteessa.
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori arvioi, että Venäjän-kaupan monipuolistaminen olisi mahdollista pakotteista riippumatta.
– Venäjän talouden modernisaatio kaipaisi juuri nyt suomalaisten teknologiaa sekä vesi-, energia- ja resurssitehokkuusosaamista maan teollisuuden monipuolistamiseksi ja infrastruktuurin kehittämiseksi, Vuori sanoo tiedotteessa.
Barometrin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana vienti Venäjälle on kasvanut 28 prosentilla yrityksistä ja supistunut 22 prosentilla. Tuonti Venäjältä on pysynyt kevään tasolla.
Puolet yrityksistä arvioi, että Venäjän protektionistinen politiikka on vaikuttanut yrityksen toimintaan.
Barometritutkimukseen vastasi 277 Venäjän-kauppaa käyvää johtajaa ja asiantuntijaa. Suurin osa heistä edustaa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsenyrityksiä.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti