Lounais-Häme Forssa

Suomirock syleili Holjien yleisöä – Fani löytää Epuilta biisin joka elämäntilanteeseen

Katja Bergström on säilyttänyt Martti Syrjältä Somerolla saamansa hikisen nenäliinan. Öisin hän pukeutuu bändipaitaan. Eput kolahtaa, koska yhtyeeltä löytyy joka elämäntilanteeseen sopiva biisi. Holjilla niitä kuultiin peräti konsertillisen verran.
Keikkatauolta palannut Eppu Normaali veti Holjilla tavallista keikkaa pidemmän konsertin. Runsaslukuinen yleisö lauloi ja hytkyi antaumuksella hittien mukana. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Holjat tärähti torstaina käyntiin suomirockin suuruuden Eppu Normaalin konsertilla.

Pari vuotta tauolla ollut bändi hellii fanejaan tekemällä tänä kesänä lähes 40 keikkaa.

– En päässyt Wanaja Festivalille, ja se harmitti. Tämä keikka on kesäni huipentuma, forssalainen Katja Bergström hehkutti.

Hän oli miehensä Akin kanssa katsomassa Eppuja Holjilla myös vuonna 2010. Nyt festariseurana olivat ystävä Meeri Järvenpää, serkku Minna Laineenoja ja Jari Laineenoja.

Bergströmille oli luontevaa sännätä kavereidensa kanssa lavan eteen.

Onhan Eput ollut hänen elämässään likellä aina.

Katja Bergströmin ja Eppu Normaalin yhteinen historia alkaa vuodesta 1976, jolloin Bergström syntyi ja Eput perustettiin punk-huumassa Ylöjärven lukiossa.

– Tuntuu, että Eput ovat olleet minulle aina ykkösjuttu. Ainakin siitä lähtien, kun lastenlaulut vaihtuivat muuhun musiikkiin.

– Muistelen, että olisin joskus nuorena kirjoittanut heille kirjeenkin, vaikka ei minulla varmaan ollut edes oikeaa osoitetta.

Kappaleiden sanoitukset ovat puhutelleet iästä riippumatta.

Suomalaisten sielunmaisemaa sanoituksiinsa vanginneelta bändiltä löytyy joka elämäntilanteeseen ja hetkeen sopiva biisi.

Kun olet poissa -kappaletta Bergström huudatti ensimmäisissä sydänsuruissaan.

– Isän kuoleman jälkeen kuuntelin herkempiä kappaleita: Joka päivä ja jokaikinen yö, En saa mielestä sinua ja Näin kulutan aikaa.

Katja Bergström (toinen vas.) on nähnyt Eput Holjilla ennenkin. Nyt festariseurana olivat ystävä Meeri Järvenpää, serkku Minna Laineenoja ja Jari Laineenoja, joka myös on suuri Eppu Normaali -fani. – Heti kun kuulimme, että Eput tulee, sovimme, että Holjilla treffataan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Katja Bergström (toinen vas.) on nähnyt Eput Holjilla ennenkin. Nyt festariseurana olivat ystävä Meeri Järvenpää, serkku Minna Laineenoja ja Jari Laineenoja, joka myös on suuri Eppu Normaali -fani. – Heti kun kuulimme, että Eput tulee, sovimme, että Holjilla treffataan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Bergström on käynyt Eppujen keikoilla lähiseudulla: akustinen keikka Hämeenlinnassa oli ikimuistoinen erilaisuudessaan ja Esakalliolta jäi hauska muisto.

– Annoin Martille (Syrjä) keikan aikana nenäliinan. Hän pyyhki siihen hikeä ja antoi nenäliinan takaisin. Tykkään siitä, että bändillä on pilkettä silmässä, Bergström naurahtaa.

Hän säilytti nenäliinaa pitkään laukussaan.

Fanilla on tietysti myös bändin t-paitoja, huppari, olkalaukku ja Eput-kangaskassi eväslaukkuna.

– Vuonna 85 -t-paidassa on reikiä ja kulumaa, mutta käytän sitä yöpaitana.

Puoliso inhoaa tatuointeja. Bergström ei silti poissulje, etteikö hän voisi ottaa Eput-tatskaa 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Iholle bändi tulee muutenkin.

– Eput tekee aina jonkun kolahduksen, kun se soi.

Akin ja 14- ja 10-vuotiaiden lasten mielestä Eput menettelee, mutta he eivät fanita bändiä niin kuin perheen äiti.

Bergström kuuntelee Eppuja yleensä autossa.

– Aina joku cd pyörii, jollen kuuntele radiota. Minulla on suurin osa Eppujen levyistä, mutta en ole lähtenyt haalimaan niitä.

Myös ystäväpiirissä Bergströmin mieltymys bändiin tiedetään.

– Verkatehtaallekin pommitin, kuka lähtee katsomaan keikkaa mun kanssa.

Kun Bergström vietti nelikymppisiään, rokkibändin tauoilla soi Eput ja ohjelmaan kuului visailua, jossa biisien sanoja piti laittaa oikeaan järjestykseen.

– Yllättävän vaikeaa sellaisellekin, joka kuuntelee Eppuja, Bergström huomauttaa.

Keikoilla hän laulaa mukana hillitysti.

– Vähän päästelen, mutta ajattelen muita ja heidän nautintoaan.

Eppu Normaali avasi Holjat Nyt reppuni jupiset, riimisi rupiset -kappaleella, jotta seurasi Vihreän joen rannalla ja Tahroja paperilla. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Tuttavat ovat kommentoineet, että Epuissa näkyvät keikkakilometrit eikä bändi ole säilynyt yhtä tuoreena kuin esimerkiksi Popeda.

Bergström ei ole niin kriittinen.

– Mulle Eput on aina hyvä, vaikka bändi vain seisoisi lavalla ja biisit tulisivat playbackina.

Hän odottaa mielenkiinnolla, vieläkö bändiltä tulee uusi levy.

Bergströmin on vaikea kuvitella, että hän kyllästyisi joskus Eppuihin ja lakkaisi kuuntelemasta bändiä.

Miksei suomirock koskettaisi kiikkustuolissakin, kun yhtye on jo saatellut hänet läpi nuoruuden keski-ikään.

– En oikein itsekään tiedä, miksi niin on, mutta näin on vaan käynyt. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat