Lounais-Häme Jokioinen

Eräänä päivänä pehmolelut lähtivät mukaan työpaikoille – Jokioisten kirjaston somehaaste ilahduttaa

Pehmolelut ovat isossa roolissa Jokioisten kirjaston lastenviikolla. Niiden avulla voidaan kertoa kirjastotyön monipuolisuudesta.
Nalle Puhilla on ollut kosolti hommaa Jokioisten kirjaston lastenviikolla. Työssäoppija Pirre Bono kuvasi Puhia suunnittelemassa halloween-teemaista näyttelyä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nalle Puhilla on ollut kosolti hommaa Jokioisten kirjaston lastenviikolla. Työssäoppija Pirre Bono kuvasi Puhia suunnittelemassa halloween-teemaista näyttelyä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kirjastotyöstä näyttäytyy ulkopuoliselle yleensä lähinnä lainaustiski ja sen ympärillä tapahtuvat asiat. Työhön kuuluu kuitenkin myös paljon muuta.

Työn moninaisuutta ovat tällä viikolla avanneet Jokioisten kirjaston some-tileillä työntekijöiden pehmolelut. Meneillään olevalle lastenviikolle luotiin somehaaste, jossa kehotettiin ottamaan pehmolelu mukaan esimerkiksi töihin, kouluun tai harrastuksiin. Tarkoituksena on kuvata pehmolelu ja jakaa kuva sosiaaliseen mediaan.

– Tällä viikolla Louna-kirjastojen johtajien kokouksessa minulla oli mukana Ivan-pupu, mutta osallistuipa kokoukseen muitakin pehmoja, Jokioisten kirjastonjohtaja Kaisu Eldén hymyilee.

Kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen sanoo oman työn hahmottuvan pehmolelujen avulla itsellekin paremmin.

– On aika hauska miettiä työtään ja sitä, miltä se nallen silmin näyttäytyy. Otan oman pehmoleluni viikonloppuna mukaan myös kirjamessuille. Katsotaan, tuleeko sieltäkin kuvia.

Somehaasteen satoa löytyy esimerkiksi tunnisteilla #otapehmolelusimukaan ja #eräänäsatumaisenapäivänä.

Kirjaston työntekijöiden pehmolelut ovat ottaneet hanakasti osaa erilaisiin työtehtäviin. Välillä on ollut aikaa myös hauskanpidolle.

 

Lastenviikon ohjelmaan kuuluu paljon muutakin kuin haaste somessa. Lastenviikon aikana on jo loruretkeilty, satuaskarreltu, mitelty kivi-paperi-sakset -turnauksessa ja kuunneltu satuja. Torstai-iltana pääsee osallistumaan kirjastokinoon Paanan koululla, jossa näytetään kello 18 elokuva Onneli, Anneli ja nukutuskello.

Lauantaina lastenviikko huipentuu nukketeatteriesitykseen kirjastossa kello 11. Teatteri Mukamaksen Pöllö hukassa -esitys on musiikillinen metsäretki koko perheelle. Kirjastossa pääsee lisäksi tutustumaan perhepäivähoidon lasten värikylläiseen näyttelyyn.

Loruretket ja satutunnit kuuluvat kirjaston säännölliseen toimintaan: loruretkiä järjestetään kerran kuukaudessa ja satutunti joka toinen viikko.

Kirjastossa on marraskuun puoliväliin asti esillä perhepäivähoidon lasten näyttely. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirjastossa on marraskuun puoliväliin asti esillä perhepäivähoidon lasten näyttely. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisilla kirjaston lastenviikko järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa, kun lastenkirjastotoiminta täytti 140 vuotta. Kokemukset viikolta olivat niin positiiviset, että se haluttiin toteuttaa myös tänä vuonna.

– Olemme tavoittaneet lapsiperheitä tosi kivasti. Viime vuonna viikko huipentui pehmolelujen yökyläilyyn kirjastossa, ja silloin meillä yöpyi peräti viitisenkymmentä pehmolelua, Hartikainen muistelee.

Eldén ja Hartikainen ovat sitä mieltä, että lastenviikon ulkopuolellakin kirjasto tavoittaa Jokioisilla perheitä aina vain paremmin. Kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa. Se on helppoa, koska kunnan molemmat päiväkodit sijaitsevat kirjaston naapurissa.

– Meillä on käynnistymässä hanke, jossa pyrimme tiivistämään yhteistyötä myös perhepäivähoitajien kanssa. Olen sitä mieltä, että kun teemme lapsia kiinnostavia asioita, kantautuu sanoma lukemisen tärkeydestä myös koteihin, Hartikainen arvioi.

Lastenviikon tapahtumia ovat kirjaston ohella toteuttamassa Jokioisten seurakunta, nuorisotoimi, varhaiskasvatus, MLL Jokioinen sekä yksittäisiä vapaaehtoisia. FL

 

Luitko tämän: Jokioisten kirjastotalo täytti 130 vuotta – Entistä kansakoulua muisteltiin juhlassa lämmöllä

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic