Lounais-Häme

Eräkeskuksesta löytyy nyt myös kyläkauppa

Forssalainen Heikki Tapani on tehnyt reilun vuoden töitä viime vuoden helmikuussa Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymältä ostamansa Liesjärven metsäkoulun muuttamiseksi eräkeskukseksi. Opetus koululla loppui jo vuonna 2010.

Nyt Eräkeskus Metsäkouluntiessä on avattu niin lounaskahvila kuin kyläkauppa. Kaupasta löytyvät niin jauhot, leivät, makkarat, Syrjälän lammastilan lihat, Kauniston maatilan naudanlihat kuin perunat Anttilan tilalta Portaasta. Lisäksi valikoimaan kuuluvat niin virvoitusjuomat, oluet kuin tupakkatuotteet. Kauppa on auki joka päivä kello 12–18.

-Selvästi kaupalle on ollut tilausta. Lisäksi eräkeskuksessa on lounaskahvila auki myös joka päivä. Viikonloppulounas on tarjolla kello 11–16. Äitienpäivälounaalla kävi yllättävästi jopa noin 200 henkilöä, Tapani kertoo.

Vaikka Tapani sanoo, ettei hän osaa olla ilman töitä ei hänkään joka paikkaan ehdi. Eräkeskuksen keittiöstä vastaa Riitta Ahlbom. Apuna on ollut myös Tapanin Niina-tytär, joka käy auttamassa kaupanpidossa, mitä työltään Viksbergin R-kioskilta ja Kaukjärven kotitilan hevosten hoidolta ennättää. Kaupan perustaminen erilaisine lupineen ei ole pikku juttu.

-Viime talvena kiinteistön lämmitys puilla oli haaste. Siinä piti pätkiä muutama tukkirekan peräkärryllinen puuta. Nyt lämmityksessä on käytössä pellettipolttimet, joita on asennettu kaksi samaan kattilaan. Lisäksi kesän aikana Paraisilta siirretään isompi pellettilaitos, joka otetaan käyttöön talven kylmimpinä kausina.

Tapani on metallialan ja traktorikaupan yrittäjä. Hänen konepajansa on 10-tien varressa Forssan Kaukjärvellä. Nyt Tapanilla on ollut niin kiire, ettei hän ole ennättänyt tehdä metallitöitä kuin omalle yritykselleen.

Tapani sanoo, että yli vuoden aikana ei kiinteistöstä ole tullut esiin mitään rakenteellisia murheita. Vuonna 1960 valmistunut talo on rakennettu ja hoidettu todella hyvin.

-Näyttää siltä, että luvassa on kiireinen kesä. Rannan tuntumaan olen raivannut alueen, johon voivat telttailijat ja karavaanarit tulla. Alueen rakentaminen on vielä kesken. Pihalla kasvaa monia erilaisia puulajeja, koska niitä on metsäkoulun aikana sinne vuosittain istutettu. Meillä on myös kanoottien laskupaikka rannassa. Teemme yhteistyötä mm erärenki Jouni Palénin kanssa. Rantaan pitäisi saunakin rakentaa mutta tuskin ennätän tänä kesänä, Tapani sanoo.

-Luonto ja hiljaisuus ovat paikan valtteja. Luonto on todella lähellä. Ilvesreitti kulkee aivan läheltä ja metsää ympärillä riittää, Tapani sanoo.

Hän tunnustaa itsekin harrastaneensa metsästystä nuorempana. Hirvi- ja jänismetsät ovat tuttuja niiltä ajoilta. Yrittäjän arki on siirtänyt ne sivuun mutta eräkeskuksen isäntänä olo saattaa muuttaa asetelmaa.

Eräkeskuksesta löytyy myös mopomuseo, jossa on kymmeniä kaksipyöräisiä. Joukossa on myös Tapanin speedway- ja maaratapyöriä. Hän on ajanut pyörillä kilpamielessä 2000-luvun alkuvuosina. Esillä on myös naapurin, Mauri Vikmanin mopoja. Mopomuseoon ei ole pääsymaksua mutta vapaaehtoisen kannatusmaksun voi jättää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic