Lounais-Häme Lounais-Häme

Erämaa-alueita, kauniita vesistöjä, teollisuushistoriaa – Toisiko maisemien tuotteistus lisää matkailutuloja Lounais-Hämeeseen?

Lounais-Hämeessä olisi paljon hyödynnettävää.
Kehräämön kulttuurimaisemaa Forssasta. Kuva: Tapio Tuomela
Kehräämön kulttuurimaisemaa Forssasta. Kuva: Tapio Tuomela

Maisemia voidaan hyödyntää nykyistä paremmin matkailun kehittämisessä.

Hämeessä ja Uudellamaalla pyörivä Kylään maisemaan -hanke muistuttaa maisemien merkityksestä matkailussa. Suomessa on 156 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, satoja valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja ympäristöjä ja satoja maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita. Näiden alueiden edustavuus ja arvot on tutkittu ja tunnustettu, mutta niitä on hyödynnetty vain vähän matkailussa ja tuotteiden markkinoinnissa.

– Yrittäjien ja kunnan pitäisi tuntea hyvin oman alueensa arvomaisema ja hyödyntää sitä rohkeasti. Maisemaan liittyy tarinoita, joita voidaan jalostaa opastetuksi retkiksi ja sykähdyttäviksi tuotteiksi, kertoo kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Lahdenvesi-Korhosen mukaan esimerkiksi paikallista ruokaa, käsitöitä ja muita matkailutuotteita voidaan markkinoida maiseman avulla.

– Mielenkiintoiset matkailupalvelut ja tuotteet syntyvät aidoista elämyksistä. Uusiin tai olemassa oleviin palveluihin ja tuotteisiin voida tuoda kiinnostavaa sisältöä maiseman avulla. Myös hintaa voidaan muokata maiseman luoman lisäarvon avulla.

Järviä, joki ja harjuja

Kaukolanharju ja Tammelan kansallispuistot sekä vaikkapa Häntälän notkot Somerolla tarjoavat kauniita maisemia, joita osataan jo hyödyntää matkailussa. Lounais-Hämeestä löytyy silti paljon muitakin hienoja näkymiä, jotka voivat tuoda euroja alueelle.

– Jokiranta Forssassa ja jokilaakso alempana Jokioisilla ja Ypäjällä ovat hienoja ja kauniita alueita. Haluan nostaa esille myös Vieremän harjualueen eli entisen Iso-Hunnarin, joka on myös upea kohde. Sieltä löytyy frisbeegolf-radan ohella ulkoreittejä ja laavuja, Forssan seudun matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl toteaa.

Noromies-Wahl muistuttaa Lounais-Hämeen monipuolista matkailumaisemista. Tammela tarjoaa muun muassa kauniita vesistöjä ja erämaa-alueita, Forssa taas vahvaa teollisuushistoriaa ja kulttuuria. Jokioisilla ja Ypäjällä virtaa viehättävä Loimijoki.

– Kun täällä käy matkailijoita, he ovat yleensä aivan haltioissaan. Suurin haaste onkin siinä, että saamme matkailijat tänne pysähtymään, eikä vain hurauttamaan ohi kakkos- ja kymppitietä pitkin.

Mallia Ruotsista

Kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhosen mukaan maisemien markkinoinnissa mallia voi ottaa Keski-Euroopasta tai lähempää Ruotsista.

– Hyvä esimerkki maiseman tuotteistamisesta on Öölantilainen suklaan valmistaja. Yritys perustaa tuotteidensa markkinoinnin maisemaan, jossa suklaa on syntynyt.

Kulttuurihistoriaa, tapahtumapaikkoja ja maisemaan liittyviä henkilöitä osataan hyödyntää.

– Keski-Euroopassa alueen arvomaisemaa hyödynnetään jopa asuntokaupoissa.

Hämeessä ja Uudellamaalla

Maa- ja kotitalousnaisten vetämä Kylään maisemaan -hankkeen tavoitteena on rohkaista matkailuyrittäjiä hyödyntämään maisemaa markkinoinnissa. Syksyn 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana järjestetään neljä -työpajaa, joissa perehdytään maiseman tuotteistamiseen ja maiseman hyödyntämiseen markkinoinnissa.

Hanketta toteuttaa Maa- ja kotitalousnaisten Keskus yhteistyössä Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten sekä ProAgria Etelä-Suomen kanssa. Hanke toimii Hämeen ja Uudenmaan maakuntien alueilla. Hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskukset. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic