Lounais-Häme

Erämessuilla torjutaan sikaruttoa kannustamalla villisikajahteihin

Metsästysseuroja kannustetaan villisikajahtiin Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, joissa kanta kasvaa kohisten. Torstaina Riihimäellä käynnistyneillä Kansainvälisillä erämessuilla puhutaan loppuviikon ajan erityisesti villisikojen ja susien metsästyksestä.

-Afrikkalaisen sikaruton leviämistä Baltiasta Viron tai Venäjän kautta Suomeen halutaan estää kaikin keinoin. Jos villisikakanta kasvaa isoksi, myös tautiriski kasvaa ja uhkaa sikataloutta, kertoo Pekka Väisänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Afrikkalainen sikarutto on peräisin nimensä mukaisesti Afrikasta ja on hitaasti hivuttautunut kohti pohjoista. Se aiheuttaa sioissa vakavan verenvuotokuumetaudin. Jos sikatilalta tavataan tautia, tilan kaikki siat on lopetettava.

 

Villisikajahteja järjestetään Suomessa vielä kohtalaisen harvoin, vaikkakin se kiinnostaa yhä enemmän taitoa ja kärsivällisyyttä vaativana. Kaataja saa sitkeästä työstään palkkioksi hyvää riistalihaa.

Ongelma on, että villisikakannat ovat pitkään keskittyneet Kaakkois-Suomeen ja kanta on ollut pieni.

-Villisikoja ei ole ollut metsästettäväksi saakka. Nyt tilanne on muuttunut, mutta uusi riistaeläin ei vielä ole herättänyt seuroja jahtiin. Kevättalvella ministeriö ja Metsästäjäliitto kannustivat seuroja villisikajahteihin, mutta niitä järjestettiin lähinnä vain Varsinais-Suomessa, Pekka Väisänen kertoo.

Kevään parissakymmenessä jahdissa kaadettiin vajaat kymmenen villisikaa. Vuodessa kantaa on onnistuttu harventamaan noin 700 sialla.

Villisikajahdit jakavat metsästäjiä kahtia. Osa kannattaa villisikakannan harventamista tehokkaalla metsästyksellä, mutta osa antaisi kannan vahvistua rauhassa.

 

Kai Tikkunen Suomen Metsästäjäliitosta kertoo kannan viime vuosina lähteneen nopeaan kasvuun ja levittäytyneen jo Itä-Uudellemaalle ja paikoin myös Pirkanmaalle.

Luonnonvarakeskus arvioi hirvimiesten ilmoitusten perusteella villisikakannaksi 2 500–5 500 sikaa, mutta määrä voi olla Tikkusen mukaan isompikin. Kannan arvioidaan kaksinkertaistuvan vuodessa ilman tehokasta harventamista.

Erämessuilla Suomen metsästäjäliitto, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus sekä maa- ja metsätalousministeriö vauhdittavat metsästysseuroja villisikajahteihin.

Erämessuilla käy loppuviikon aikana noin 40 000 kävijää tutustumassa yli 300 näytteilleasettajan osastoihin. HÄSA

 

Uusimmat

Fingerpori

comic