Lounais-Häme Forssa

Erätauolla soi nyt rock — FPS:n otteluissa soittavat nyt paikalliset muusikot, mukaan lähdettiin talkoohengessä

Kulttuuri ja urheilu kohtaavat pian aivan uudella tavalla, kun bändit nousevat lavalle jääkiekko-otteluiden erätauoilla. FPS:n kotipeleissä kuullaan syksyn aikana paikallisten muusikkojen livemusiikkia.
Syksyn jääkiekkopeleissä kuullaan nyt myös livemusiikkia. Otteluesiintymisten sarjan aloittaa tänään Green River, jossa soittavat Jorma Kohonen, Keijo Koski, Kari Cavén ja Markku Tähtinen. Kuva: Tapio Tuomela
Syksyn jääkiekkopeleissä kuullaan nyt myös livemusiikkia. Otteluesiintymisten sarjan aloittaa tänään Green River, jossa soittavat Juha Kohonen, Keijo Koski, Kari Cavén ja Markku Tähtinen. Kuva: Tapio Tuomela

Kun FPS:n ensimmäinen kotipeli käynnistyy, on illassa Mestikseen pääsyn lisäksi mukana myös muuta uutta.

Yleisö saa nauttia syksyn peleissä nyt myös elävästä musiikista. Musiikkia esittävät paikalliset muusikot talkoohenkeen, ensimmäisenä lavalle nousee forssalainen CCR-tribuuttibändi Green River.

– Muistan jo nuorena hyvän fiiliksen peleissä. Meille on kunnia, että kun nyt pitkän tauon jälkeen FPS nousi taas Mestikseen, me olemme pelissä soittamassa, yhtyeen solisti Make Tähtinen kertoo.

Idea livemusiikin ja jääkiekon yhdistämisestä syntyi, kun Kulttuuri-Axel ry:n Sami Mattila mietti, miten voisi edistää kulttuuriväen talkoohenkeä vähän uudella tavalla.

– Keväällä jäi toteutumatta Forssa Unplugged, mutta saimme kymmenen bändiä talkoohengessä mukaan Puistopiknik-festareille elokuussa. Siitä lähti idea siitä, voisiko talkoohenkeä hyödyntää enemmänkin. Kyselin muusikoilta kiinnostusta peleissä soittamiseen ja sieltä näytettiin vihreää valoa, Mattila kertoo.

Yhteis- ja talkoohenkeä on forssalaisista muusikkopiireistä löytynyt. Feeniksistä saatiin esiintymiskorokkeet, kaupungilta kaiuttimet ja mikserit. Myös muusikot ovat lähteneet innolla mukaan. Tällä hetkellä yli puoleen peleistä on jo varattu soittajat.

– Tämä on uudenlainen päänavaus, on kiinnostava nähdä miten sujuu. Tässä mittakaavassa tällainen on kyllä aika uutta, Mattila kertoo.

Bändit tulevat mukaan talkoohengessä. Keikasta soittajat saavat kyseiseen peliin vip-lipun ja istumapaikan.

– Tämä osoittaa, että musiikin ja liikunnan yhteistyössä on kulttuurista voimaa, Mattila sanoo.

– Teemme tätä rakkaudesta molempiin lajeihin. Soitto on meille rakkaus, mutta niin on myös urheilu, kyllä bändillä oli kausikortit hankittuina jo ennen tätäkin. Olemme mukana kannustamassa joukkue ensimmäiseen kotivoittoon, Green Riverin rumpali Keijo Koski kertoo.

FPS:ssa kokeilun alkua odotetaan innolla. Lava on jo valmiina ja sähköt vedetty

– On tämä jännittävää ja hieno kädenojennus. Hienoa, että niin moni taiteilija halusi tulla tähän mukaan. Oli sykähdyttävää saada esiintyjälista ja nähdä, millainen määrä esiintyjiä on saatu mukaan, reippaasti yli puolet peleistä on jo varattu, FPS:n puolella yhteistyöstä vastannut Tarja Salko-Simola sanoo.

Hän uskoo, että elävä musiikki luo uudenlaista tunnelmaa ja palvelee näin myös yleisöä. Kun nauhoitteena soitetun taukomusiikin tilalle tulee paikallisia esiintyjiä, on tunnelma eri.

– On vähän hämmentävääkin, miten seutukunta on ottanut jääkiekon omakseen. Siitä on tullut yhdistävä tekijä, forssalaisten oma juttu. Myös talkoolaisia on viime aikoina tullut lisää. Ehkä tässä on sitä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, jota on keväälläkin kaivattu, Salko-Simola kertoo.

Myös Mattila uskoo, että uudenlainen yhteistyö luo yhteishenkeä.

– Tämä osoittaa, että musiikin ja liikunnan yhteistyössä on kulttuurista voimaa, Mattila sanoo.

Green River on CCR-tribuuttibändi, joka soittaa vain John Fogertyn tekemiä kappaleita. Perjantaina luvassa on ainakin klassikkohitit Green River, Down on the Corner, Proud Mary ja Bad Moon Rising, Yhtye toivoo, että ne siivittävät joukkueen hienoon peliin.

Tähtisen ja Kosken lisäksi lavalla nähdään kitaristi Juha Kohonen ja basisti Kari Cavén.

– Kuten kirjoitin Facebook-sivuillemmekin, haluamme kannustaa FPS:n vihreän aallon virtaamaan vastustamattoman vuolaana KooVeen päätyyn kuin Mighty River, Tähtinen runoilee.

Jäähallissa on huhkittu, jotta katsomossa on korona-aikaankin mahdollisimman turvallista. Katsomoon on tehty lohkot ja turvavälit pidetään.

– Tämä kaikki on seutukunnalle iso juttu, ja kyllä seura tunnistaa suuren yleisön tuen, Salko-Simola sanoo. FL

 

Muokattu 25.9.2020 klo 8:19

Korjattu nimivirhe kuvatekstissä.

Muusikot innostuivat soittotalkoisiin

Forssan FPS:n otteluissa kuullaan paikallisia eturivin muusikkoja koko syksyn.

Esiintyjiä on varmistunut jo yli puoleen syksyn otteluista.

25.9 Koovee: Green River

3.10 K-Espoo: TPL (Kaj Kunnas tulee seuraamaan ottelua)

10.10 K-Vantaa: Elli Lukander & Fest

22.10 K-Vantaa: Kati Kaasalainen & Fest

18.11 TUTO: Tarja Aro & Fest

25.11 K-Espoo: The Sign

4.12 TUTO: Inkeri & Kulkurit

9.12 KOOVEE: Turkka Mali

17.12. K-Vantaa: TJ Organ duo

30.1 Hermes: Skype duo

12.2. Hokki: TJ Organ duo

24.2 KOOVEE: The Sign

12.3 K-Espoo: Inkeri & Kulkurit

Uusimmat

Fingerpori

comic