Lounais-Häme

Erdogan tapaa Merkelin Saksassa - vierailun tarkoitus kohentaa maiden suhteita

Berliini
28.09.2018, 09:40

Ulkomaat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa tänään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Erdoganin ja Merkelin on määrä pitää yhteinen lehdistötilaisuus alkuiltapäivästä Suomen aikaa.
Erdoganin vierailun tarkoituksena on parantaa Saksan ja Turkin suhteita, jotka ovat olleet kehnot viime vuosien ajan erityisesti Turkin toissa vuoden massapuhdistusten jälkeen. Maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa Turkissa pidätetyt saksalaiset, Turkin gülenisti-jahti ja Erdoganin valtaoikeuksien laajentuminen.
Turkki on syyttänyt Saksaa myös saarnaaja Fethullah Güleniin liitettyjen ihmisten suojelemisesta. Turkki syyttää Güleniä vallankaappausyrityksestä.
Merkel ja Erdogan keskustelevat todennäköisesti ainakin taloudesta ja Syyrian tilanteesta. Turkin liiran arvo on heikentynyt merkittävästi tämän vuoden aikana.

”Erdogan ei ole tervetullut”

Erdoganin Saksan-vierailun aikana järjestetään useita mielenosoituksia, ja turvatoimet ovat tiukat.
Berliinissä tämänpäiväiseen ”Erdogan ei ole tervetullut”-mielenosoitukseen odotetaan 10 000:ta ihmistä. Mielenosoitus on suunnitteilla myös huomiseksi, kun Erdogan vierailee Kölnissä.
Merkelillä edessään tasapainottelua. Vierailun onnistuminen olisi tärkeää sisäpoliittisten kriisien koettelemalle liittokanslerille, jonka hallituksella ei ole enää juuri varaa ajautua uusiin karikkoihin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic