Lounais-Häme

Erikoislääkärit puoltavat yhteisyritystä

Lääkäriliiton paikallisosaston johtokunta kysyi erikoissairaanhoidon lääkäreiden kantaa Oma Hämeestä ja yhteisyrityksestä.

Kysely lähetettiin 27 lääkärille, joista 14 vastasi. 9 lääkäriä on yhteisyrityksen kannalla ja 2 Oma Hämeen. 4 ei ota kantaa, 13 lääkäriä jätti vastaamatta kyselyyn.

Paikallisosaston tuore puheenjohtaja, psykiatrian erikoislääkäri Jaakko Elonheimo kertoo, että kysely tehtiin, jotta osasto saisi tietoa jäsenistönsä mielipiteistä tässä vuosisadan uudistuksessa.

-Erittäin tärkeää olisi kuulla muidenkin ammattiryhmien ja työntekijöiden, esimerkiksi sairaanhoitajien, perushoitajien, laitoshuoltajien ja terveydenhoitajien kannat. Heiltä toivoisin vastaavan kyselyn järjestämistä.

Elonheimo haluaa tarkastella lääkärien kannanottoa kokonaisuutena, eikä eritellä terveyskeskus- ja erikoislääkäreitä toisistaan.

-Kysely tehtiin 50 lääkärille, joista 37 vastasi. Heistä 24 on Oma Hämeen kannalla, 9 yhteisyrityksen, 4:llä ei ollut kantaa. Paikallisyhdistys siis jatkaa selvällä enemmistöllä Oma Hämeen kannalla, Elonheimo sanoo.

Paikallisosaston puheenjohtajalla on selkeä näkemys siitä, miksi valtaosa vastanneista lääkäreistä kannattaa Oma Hämettä.

-Lääkäreille on kunniakysymys, ettei asian ulkopuolisia tule potilashuoneeseen. Lääkärit haluavat itsenäisyyttä, johon eivät saa yli välttämättömän vaikuttaa byrokratia tai talous. Puhutaan kliinisestä autonomiasta.

-Esimerkiksi Jämsässä, jossa on yhteisyritys, lähete kiertää ylilääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen. Tämä kauhistuttaa lääkäreitä. Oma Häme pystyy lääkärien mielestä paremmin turvaamaan itsenäisyyden ja menemään lääketiede edellä. Pääosa lääkäreistä ajattelee, että työn laadun varmistaminen ja nopeasti kehittyvä lääketiede tulee paremmin huomioonotetuksi julkisena toimintona.

Närää aiheuttaa myös se, että Jämsässä lähete saatetaan hallinnon toimesta ohjata TAYS:n sijasta Pihlajalinnan omaan yksikköön. Tämä on Elonheimon mukaan kaikkea muuta kuin valinnanvapauden lisäämistä.

Elonheimoa ihmetyttää se, miksi ympärivuorokautisen päivystyksen ja leikkaushoidon turvaamiseksi Forssan sairaalassa halutaan yksityistää paljon muutakin. Päivystys on Elonheimon mukaan jo nyt ulkoistettu Attendolle. Vakuutuslaitosten leikkausten saamista Forssaan hän pitää lähinnä toiveajatteluna.

Täysin kohtuuttomana Elonheimo pitää yhteisyrityksen kilpailutuksen painotuksia. Niissä perusterveydenhuollon osuus on vain 15 prosenttia, kun päivystyksen ja leikkausten osuus on 40 prosenttia. Elonheimo vertaa painotusta omakotitaloa rakentavan, ahkerasti saunovan perheen ratkaisuun panostaa 40 prosenttia talobudjetista saunaan ja jättää pari lasten makuuhuonetta rakentamatta.

-Tarvitsisimme taloon lääketieteellistä johtajuutta ja ammattitaitoa. FSHKY:ssä on perustettu 3-4 uutta röntgenvirkaa, joilla on tarkoitus jatkossa pitää muodollisesti yllä päivystyksen vaadittua tasoa yön yli ympäri vuoden. Voimavaroja satsataan ihan väärin, tolkullisempiakin painopisteitä olisi, kuten satsaukset kotisairaanhoitoon.

Yhtymäjohtaja Juha Heinoa ei perjantaina tavoitettu haastattelua varten. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti