Lounais-Häme

Erikoissairaanhoidon kustannusten kasvusta näkemysero sairaanhoidon kuntayhtymän ja hykyn kesken

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen sanoo, että Forssan hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtajan Juha Heinon henkilökunnalle ja julkisuuteen esittämät laskelmat esikoissairaanhoidon kustannusten noususta Forssan seudulla 500 000 eurolla eivät tule toteutumaan, kun anestesiaa vaativat leikkaukset loppuvat Forssan sairaalassa ja erikoissairaanhoito tältä osin siirtyy vuoden alussa KHSHP:n vastuulle.

Heino on esittänyt, että hykyn oman toiminnan täysimääräinen sopeuttaminen aiheuttaa esikoissairaanhoidon kustannusten nousua 500 000 eurolla.

Juvonen pitää kiusallisena, että julkisuuteen on heitetty euromääräisiä lukuja, vaikka neuvottelut sairaanhoitopiirin ja hykyn välillä ovat vielä kesken.

Hän korostaa, että KHSHP:n leikkaustoiminnan kustannusrakenne ei poikkea olennaisesti Forssan sairaalan nykyisen leikkaustoiminnan kustannuksista.

-Ei voi esittää, että resurssisiirtojen vuoksi kustannukset nousisivat. Meillä ei ole vielä käytettävissä tarkkoja tietoja lukujen muutoksista. Anestesiaa vaativien leikkausten siirto merkitsisi todennäköisesti noin kymmenen henkilön työpanoksen siirtymistä Forssan sairaalasta Hämeenlinnaan.

Aiemmin julkisuudessa on puhuttu jopa satojen työpaikkojen vähennyksistä hykyn piiristä. Juvonen toteaa, että muutoksia on tehty myös sairaanhoitopiirissä, josta on viidessä vuodessa vähennetty 230 työpaikkaa.

 

Juvosen mukaan nyt pitäisi rakentaa yhteistä luottamusta ja tehdä yhteinen suunnitelma sairaanhoitopiirin ja hykyn välillä myös Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon kehittämisestä osana maakunnan kokonaisuutta. Ennenaikainen, muutokseen liittyvien euromäärien tuominen julkisuuteen ei ole Juvosen mukaan paras tapa luottamuksen rakentamiseen.

Forssan seudun kuntien, sairaanhoitopiirin ja hykyn yhteiset neuvottelut sairaanhoitopiirin ja hykyn työnjaosta jatkuvat tällä ja ensi viikolla. Hykyn yhtymähallitus kokoontuu puolestaan perjantaina 24. päivä tätä kuuta.

FSHKY:n yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) toivoo, että yhteisissä neuvotteluissa säilytettäisiin maltti parhaan mahdollisen ratkaisun löytämiseksi niin kuntien, veronmaksajien kuin työntekijöidenkin kannalta.

Lepola sanoo kuntapäättäjiä yllättäneen erityisesti sosiaalipuolen menojen kasvu tänä vuonna. Muuten sote-uudistusta on viety Forssan seudulla eteenpäin hyvin erikoissairaanhoitovetoisesti.

-Työtä ja tehtävää on paljon, että palveluiden kysyntä ja tarjonta saadaan seutukunnalla oikealle tasolle. Kuntien esittämä vaatimus siitä, että hykyn menot eivät kohoa ensi vuonna, on kova. Ratkaisun löytämiseen tarvitaan malttia, Lepola sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti