Lounais-Häme

Erikoissairaanhoidon päivystys muutti Forssasta – muutamassa tapauksessa epätietoisuutta oikeasta hoitopaikasta

Päivystysasetuksen muutoksen myötä erikoissairaanhoidon päivystys lakkasi Forssassa vuoden alussa. Erikoissairaanhoidon päivystyksestä vastaa tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaala Hämeenlinnassa.

Johtava lääkäri Taina Hammarén Forssan sairaalasta kertoo, että muutamassa murtumatapauksissa sairaaloiden välillä on ollut epätietoisuutta siitä, kummassa sairaalassa potilas tulisi hoitaa.

-Hämeenlinnasta on neuvottu potilasta Forssaan, vaikka me emme enää voi näitä tapauksia hoitaa. Sairaankuljetuskin on näitä tapauksia ihmetellyt, Hammarén kertoo.

-Näissä tapauksissa hoitopaikasta on käyty sairaaloiden välillä keskustelua, minkä jälkeen potilaat on hoidettu kuitenkin Hämeenlinnassa.

 

Osastonylilääkäri Ville Hällberg Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että syy epätietoisuuteen on ollut sisäisessä tiedottamisessa.

-Lääkärikuntamme on aika laaja. Meillä on viitisentoista päivystyksen omaa lääkäriä, joita koulutamme viikoittain ja jotka tuntevat hyvin käytäntömme. Välillä meillä päivystää kuitenkin sairaalan muiden erikoisalojen lääkäreitä, ja heitä on useampi kymmenen. Heille kaikille ei ole saatu tietoa käytännön muutoksista heti perille, Hällberg harmittelee.

Hällberg myöntää, että tämän tyyppiset tapaukset ovat potilaan kannalta ikäviä, jos toisessa sairaalassa kerrotaan toista ja toisessa sairaalassa toista.

-Yksittäiselle potilaalle on surullista, jos tulee tunne, ettei ole oikeassa paikassa. Siinä kohtaa tunteen aiheuttaja on anteeksipyynnön velkaa potilaalle. Potilaan ei pidä kärsiä siitä, että jonkin asia systeemissä ei ole mennyt ihan oikein, Hällberg sanoo.

-Jos potilas meille lähetetään, totta kai meidän tulee hoitaa hänet. Korkeintaan ylilääkäritasolla asia käydään läpi, jos jälkikäteen jommassakummassa päässä tulee tunne, että potilas on väärässä paikassa.

Hällberg sanoo, että suomalaisessa sairaanhoitojärjestelmässä on hienoa, että lopulta potilas ohjataan oikeaan paikkaan niin sairaalan sisällä kuin sairaaloiden välilläkin, vaikka potilas menisikin aluksi väärään paikkaan.

 

Hällberg kertoo, että kaikesta huolimatta muutosvaihe on mennyt melko odotetusti. Muutoksen myötä Hämeenlinnaan arvioitiin Hällbergin mukaan siirtyvän Forssasta pitkässä juoksussa keskimäärin kolmesta neljään potilasta päivää kohti

-Alku on näkökulmastamme lähtenyt liikkeelle hyvin. Voisi ajatella, että tulevien viikkojen sisään asiat alkavat mennä, jos nyt ei kuin rasvattu, mutta niin hyvin kuin suomalaisessa terveydenhuollossa yleensä eli varsin hyvin, Hällberg sanoo. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/40031-perusterveydenhuollon-paivystys-pysyy-ymparivuorokautisena

Uusimmat

Fingerpori

comic