Lounais-Häme

Erilliset datajärjestelmät jarruttavat maatalouden digitalisoitumista

Helsinki
10.10.2018, 03:54

Talous

Maatalouden datavirtojen hyödyntämiseen on luotu kattava digitaalinen ratkaisu, jonka tavoitteena on yhdistää erilliset järjestelmät keskustelemaan keskenään.
Pääosin valtio-omisteinen Cinian lupaa, että yhtiön kehittämä järjestelmä mahdollistaa yksittäisille viljelijöille ja maatalouden organisaatioille alan runsaiden datavirtojen hyödyntämisen ilman järjestelmäkohtaisia rajoituksia.
Tietoa kertyy esimerkiksi laite- ja ohjelmistotoimittajilta, maatalouden palveluorganisaatioilta, Luonnonvarakeskukselta, sääpalveluista sekä viranomaisten tuottamista palveluista.
– Maatalouden data on arvokasta kauppatavaraa, mutta hyöty jää vähiin, kun tieto makaa erillisissä järjestelmissä. Se on ollut suurin jarru maatalouden digitalisaatiolle, arvioi Cinian kehityspäällikkö Jyrki Hyyrönmäki.
Tällä hetkellä suomalaiset viljelijät käyttävät pariakymmentä digitaalista järjestelmää, jotka eivät ole teknisesti yhteensopivia.
– Tähän asti omalla tilallani olen käyttänyt useita ohjelmistoja, mutta ne eivät keskustele keskenään, vaan joudun siirtämään tietoa käsin. Se on ollut suuri ongelma, kertoo maanviljelijä ja MTK:n peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja Esa Similä.
Uusi palvelu kantaa nimeä Cinian ValueNet. Cinianin mukaan ensimmäinen esimerkki ValueNetiin liittyvistä palveluista on sähköinen viljapassi, joka tulee kaikkien maanviljelijöiden ulottuville ensi vuoden viljelykauden alkuun mennessä.
– Se avaa meille maataloustuottajille huikeita mahdollisuuksia oman liiketoiminnan kehittämiseen, Similä sanoo.

Varmistaa viljaerien jäljitettävyyden

Alkoholijuomia valmistavan Altian hankintapäällikkö Kari Kiltilä kertoo, että sähköinen Viljapassi helpottaa huomattavasti viljelijän, kuljetusliikkeen ja yhtiön työtä. Passi varmistaa myös jokaisen viljaerän jäljitettävyyden.
– Koskenkorvan tehtaallamme sähköinen viljapassi integroidaan suoraan keskeiseksi osaksi viljakuormien automaattista vastaanottojärjestelmää, ja käyttöön se tulee vuoden loppuun mennessä, Kiltilä sanoo.
Hyyrönmäen mukaan maatalous on ensimmäinen toimiala, jolla ValueNet tulee käyttöön, mutta järjestelmä sopii myös muille toimialoille.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti