Lounais-Häme Forssan seutu

Erityisopetus muutosten edessä Forssan seudulla – Tammela perustaa määräaikaisen erityisluokanopettajan viran, koska Tölölle ei enää mahdu

Tölön koulu Forssassa on täynnä pienryhmien oppilaita. Tammela täyttää akuuttiin tarpeeseen määräaikaisen erityisluokanopettajan viran.
Tölön koulu toimii erityiskouluna, jossa käy erityistä tukea tarvitsevia oppilaita 16 paikkakunnalta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tölön koulu toimii erityiskouluna, jossa käy erityistä tukea tarvitsevia oppilaita 16 paikkakunnalta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammela perustaa kevätlukukauden alusta erityisluokanopettajan vakanssin määräajaksi. Virka on voimassa 6. kesäkuuta asti ja opettaja tulee toimimaan Koulukeskuksessa.

Tammelassa ei ole aiemmin ollut pienryhmää, vaikka kunnassa on asiasta runsaasti keskusteltu ja tehty valtuustoaloitteitakin. Nyt ryhmä on pakko perustaa, sillä palvelua Tammelalla myyvän Forssan erityiskoulu Tölön pienryhmät ovat täynnä, eikä se pysty ottamaan uusia oppilaita nykyisten lisäksi.

– Laki edellyttää, että luokkamuotoista erityisopetusta pitää järjestää sitä tarvitseville oppilaille. Perustamme akuuttiin tarpeeseen kevätlukukauden ajaksi pienryhmän. Meillä on useita pienryhmäopetuksen tarvitsijoita. Erityisesti painetta on alakouluikäisissä, kertoo Tammelan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen.

Haapanen myöntää, että alkuvaiheessa ei vakanssia todennäköisesti saada täytettyä pätevällä erityisluokanopettajalla. Opetus on mahdollista järjestää kunnan sisäisin järjestelyin, jotta toiminta saadaan suunnitellusti käyntiin 7. tammikuuta, kun kevätlukukausi käynnistyy. Tammelassa työskentelee tällä hetkellä viisi laaja-alaista erityisopettajaa, joista kaksi on kiertäviä. Haapanen huomauttaa, että Tammela on ollut vetovoimainen työnantaja ja aiemmat avoimet erityisopettajan tehtävät on saatu täytettyä.

 

Neuvottelut ensi lukuvuodesta maalis-huhtikuulla

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo, että Tölöllä on nyt erityisoppilaita enemmän kuin koskaan eli 141. Erityisen tuen tarpeessa olevien lasten määrän on kasvussa, mihin osasyynä on lastensuojelulaitosten lisääntyminen seudulla. Lain mukaan lastensuojelulaitoksissa asuville lapsille pitää järjestää opetusta siellä kunnassa missä he asuvat.

– Forssa saa näistä lapsista valtionosuuksia eikä joudu maksajaksi, mutta järjestelyjä se vaatii, Pynnönen toteaa.

Sivistysjohtajan mukaan myös Forssalla olisi tällä hetkellä tarvetta lisäpaikoille pienryhmissä.

Ensi lukuvuoden osalta erityisopetuksen oppilaspaikoista neuvotellaan Pynnösen mukaan taas maalis-huhtikuussa.

 

Erityisen tuen opiskelupaikat vähenemässä

Uuteen monitoimikeskukseen suunnitellaan 100-120 paikkaa erityisopetukseen, eli paikkojen määrä saattaa vähentyä nykyisestä jopa 40:llä. Tämä tietää väistämättä muutoksia erityisopetuksen järjestämiseen seutukunnalla.

Sivistystoimen asiantuntijat seudun kunnissa pitävät nykyistä tilannetta kokonaisuutena hyvänä ja toimivana. Mari Haapanen muistuttaa, että paras tilanne oppilaan kannalta olisi, että hän pääsisi käymään koulua omassa lähiympäristössään.

– Seudullisesti olemme muutoksen ja murroksen edessä. On liian varhaista ottaa kantaa siihen, miten Tammela jatkossa palvelun järjestää. Mutta jos Forssan linja pitää, meillä tulee olla omia rakenteita erityistä tukea tarvitseville lapsille. Tarvitsemme enemmän kuin yhden ryhmän, sillä ei ole mahdollista, että 1. ja 9. vuosiluokan oppilaat olisivat samassa opetusryhmässä. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic