Lounais-Häme Tammela

Erkki Nummelan piti hakea töitä, mutta menikin verotoimistoon ja perusti yrityksen – Vesinummela 40 vuotta

Pitkäjänteisyys on pyöreitä vuosia täyttävän Vesinummela oy:n suurimpia vahvuuksia kilpailulla LVI-alalla.
Vesinummelan tarina alkoi pienistä putkiremonteista, mutta nyt yrityksellä on myös oma rakennusosasto. Yritystä johtaa nyt perustaja Erkki Nummelan poika Timo Nummela. Kuva: Tapio Tuomela
Vesinummelan tarina alkoi pienistä putkiremonteista, mutta nyt yrityksellä on myös oma rakennusosasto. Yritystä johtaa nyt perustaja Erkki Nummelan poika Timo Nummela. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelalaisen Vesinummela oy:n tarina alkoi väärästä ovesta ja yhdestä pakettiautosta.

Erkki Nummela työskenteli putkialalla ensin pääkaupunkiseudulla ja sittemmin YIT:n kalustokeskuksessa Urjalassa. Töiden vähentyessä ja lopulta loppuessa kokonaan Nummelalle lyötiin kouraan lappu, jonka kanssa piti suunnata työvoimatoimistoon ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi.

Nummela oli jo menossa työvoimatoimistoon, mutta alkoi virastotaloon sisälle astuessaan miettiä, pitäisikö kuitenkin mennä viereisestä ovesta verotoimistoon. Kokenut putkimies vaihtoi suuntaa, astui verotoimistoon ja perusti nimeään kantavan toiminimen. Hän osti sinisen Mercedes-merkkisen pakettiauton, jolla alkoi kulkea pitkin Lounais-Hämettä toteuttamassa putkiremontteja.

Autotalli vaihtui omiin tiloihin

Noista tapahtumista on tarkalleen 40 vuotta, sillä Esko Nummelan valinta kahden toimiston välillä tapahtui maaliskuussa 1980.

Yrityksen nimi on nykyään Vesinummela, yritysmuoto muuttunut kommandiittiyhtiön kautta osakeyhtiöksi ja toimitusjohtajaksi vaihtunut Erkin poika Timo Nummela.

Timo Nummela aloitti isänsä yrityksen ensimmäisenä työntekijänä vuonna 1984 suoraan ammattikoulusta valmistumisensa jälkeen. Toimitusjohtajana hän on ollut vuodesta 2005.

Alkuvaiheessa yritys operoi Nummeloiden autotallista käsin, mutta vuonna 1987 Vesinummela alkoi rakennuttaa omia tilojaan Tammelan Matintuomioon, missä se toimii edelleen. Samalla palkattiin lisää työntekijöitä.

– Homma kasvoi pikkuhiljaa. Alussa yritys teki lähinnä pieniä omakotitalojen ja esimerkiksi navettojen putkitöitä. Myös YIT Kalustokeskus teetti vanhalla työntekijällään alihankintana töitä, Timo Nummela kertoo.

Toimitusjohtaja Timo Nummela (vas.) kertoo, että yksi 40-vuotiaan Vesinummela oy:n suurimmista vahvuuksista on pitkään yrityksessä pysynyt ja osaava työvoima. Asentaja Jarmo Aho tekee kierrettä putkeen.

Taloyhtiöiden vaikea saada rahoitusta

Nykyään yritys työllistää 15 ja sillä on myös oma rakennusosastonsa. Yrityksen yli kahden miljoonan euron liikevaihto rakentuu putkiremonttien kokonaisurakoinneista ja huoltoasennuksista.

Putkiremontteja tehdään noin 100 kilometrin säteellä Tammelasta. Ideaalitilanteessa Vesinummela tekisi vaikka kaikki työnsä Forssan seudulla, mutta se ei taloudellisesti ole mahdollista. Kun toimialue suurentuu, lisääntyy myös kilpailu. Matkan kasvaessa kuluu myös enemmän aikaa ja rahaa.

– Forssalainen putkiremontti on ihan erilainen kuin helsinkiläinen. Jos Helsingin kohteessa teetetään 700–1000 euroa neliöltä maksavia töitä, täällä tilaukset ovat 200 euron neliöhintaisia töitä. Ei täällä tehdä niin kalliita remontteja, kun ei asunnon arvokaan ole yhtä suuri, Timo Nummela selittää.

Samalla haasteita tuo se, että taloyhtiöiden on hankalampi saada rahoitusta isoihin remontteihin.

– Jonkin verran jo sovittuja kohteita on siirtynyt tai peruuntunut tästä syystä.

Putkimiehiä tarvitaan aina

LVI-ala on Nummelan mukaan tällä hetkellä hyvin kilpailtu, vaikka putkiremontteja tarvitaan jatkuvasti.

– Putkiliikkeiden lisäksi samoista asiakkaista kilpailevat pienet rakennusliikkeet. Kun on huono taloustilanne ja uudisrakentamista vähemmän, silloin siltä puolelta tulee enemmän yrityksiä korjausrakentamisen puolelle. Katteet ovat usein pieniä.

Nummela sanoo, että Vesinummela oy pärjää kilpailulla alalla muun muassa siksi, että se on pieni perheyritys, mitä moni asiakas arvostaa.

Suurimmaksi vahvuudeksi Nummela näkee kuitenkin pitkäjänteisyyden. Siihen kuuluvat yrityksen historia sekä työntekijöiden kokemus alalta. Vesinummelan työntekijöistä suuri osa on ollut yrityksen palveluksessa jo pitkään, suurin osa yli 10 vuotta. Pitkäjänteisyyttä Nummela uskoo löytyvän tulevaisuudessakin.

– Luin juuri ammateista, jotka saattavat hävitä, mutta putkiasentajan ammatti säilyy kyllä, putkiremontteja täytyy tehdä aina, Nummela naurahtaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic