Lounais-Häme Forssa

Eshaq Safi taivalsi kahden kuukauden pakomatkan Suomeen

Afganistanin sota ja Nokian kännykkä saivat FoKoPon sentterin pyrkimään tänne turvaan.
FoKoPon 208-senttinen afgaanisentteri Eshaq Safi sai koripallon ensioppinsa Iranissa ja jatko-opinnot Suomessa. Kuva: Tapio Tuomela

FoKoPon 22-vuotiaan sentterin Eshaq Safin tie A-divisioonan korinaluspaineihin on ollut kirjaimellisesti pitkä.

Safi tuli Suomeen syksyllä 2015 pakolaisena Afganistanista vaellettuaan parin kuukauden ajan läpi Aasian ja Euroopan.

Safi on kotoisin Afganistanin pohjoisosassa sijaitsevasta Qunduzin kaupungista. Se oli ensimmäinen suuri kaupunki, jonka Talibanin islamistit valloittivat uuden nousunsa jälkeen kuukausien piirityksen tuloksena syyskuussa 2015. Lokakuussa Afganistanin hallituksen joukot valloittivat USA:n ilmavoimien pommitusten tuella kaupungin takaisin Talibanilta.

Safi pääsi valloitusten alta pakoon lähdettyään jo elokuussa rajan yli Iraniin, jossa hän oli jo aiemmin asunut ja pelannut koripalloakin. Tuolloin 18-vuotiaan Safin kanssa pitkälle pakomatkalle lähti hänen silloin 15-vuotias pikkuveljensä, joka käy nyt lukiota Espoossa.

Veljesten matka eteni Iranista Turkkiin ja sieltä Euroopan puolelle ensin Kreikkaan. Matka taittui kaikilla mahdollisilla kulkuvälineillä ja välillä kävellenkin.

Safi muistelee veljesten taivaltaneen pari kuukautta kestäneellä matkallaan ainakin kahdentoista maan läpi. Hän ei muista enää kaikkia maita, mutta suurimman osan, kuten Kreikan lisäksi Makedonian, Bulgarian, Itävallan, Unkarin, Saksan ja Ruotsin.

Veljekset saapuivat Suomeen lokakuussa 2015.

Miksi Suomeen?

– Minulla oli Nokian kännykkä ja tiesin, että Nokia on suomalainen firma. Ajattelin että maa, jossa osataan tehdä tuollaisia laitteita on hyvä paikka. Tiesin myös, että Suomessa on puhdas ilma ja rauhallista, Safi kertoo.

Safi aloitti koripallon pelaamisen Iranissa asuessaan 14-vuotiaana. Hän sai myöhemmin kutsun Iranin nuorten maajoukkueleirille ja hankki myös paikan joukkueeseen. Vasta tässä vaiheessa tuli puheeksi, että Iranin kansalliskieltä persiaa puhuva nuori jätti olikin afgaani, joten maajoukkueura jäi kokematta.

Afganistanissa koripallo jäi sodan vuoksi Safilta sivuun, mutta Suomessa ura jatkui.

Safin ensimmäinen suomalaiskoti löytyi Kangasalta Kaivannon vastaanottokeskuksesta. Varsin pian naapurikunnan Pälkäneen koripalloväki bongasi 208-senttisen jätin katukuvasta ja Safi kutsuttiin Pälkäneen Luja-Lukon harjoituksiin. Kun Safi donkkaili voimistelusalin korirenkaat mutkalle, oli työnäyte nelosdivisioonajoukkueeseen annettu.

Seuraavalla kaudella Safit muuttivat Espooseen, jossa liki samanmittainen entinen NBA- ja SM-sarjapeluri Bernard Harris pestasi Safin Espoo Basket Teamin riveihin B-divisioonaan.

Kolmannen Suomen kautensa Safi aloitti samalla sarjatasolla Vantaan Pussihukissa, mutta pelasi vain kauden viisi ensimmäistä peliä.

– PuHu menetti parhaita pelaajiaan ja joukkue hajosi aika lailla. Pelaaminen ei ollut enää mukavaa, Safi perustelee lyhyttä jaksoaan Vantaalla.

FoKoPon valmentaja Jouni Grönroos kuuli Safin huolista jo tuossa vaiheessa ja houkutteli sentteriä Forssaan. PuHu oli kuitenkin lätkäissyt kauden alussa Safin allekirjoitettavaksi suomenkielisen pelaajasopimuksen, josta seura piti kiinni lähes koko viime kauden kestäneen asianajajiakin työllistäneen väännön ajan. Näin siitäkin huolimatta, että Safi ei saanut PuHulta mitään korvauksia, vaan päinvastoin maksoi pelipaikastaan.

Safi vapautui sopimuksesta vasta täksi kaudeksi ja siirtyi FoKoPoon.

Pari viikkoa sitten hän sai Suomen Koripalloliitolta niin sanotun home grown -statuksen, jonka perusteella hänet noteerataan pelaajana suomalaiseksi. Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n pitää vielä hyväksyä Safin status ennen kuin hän voi pelata suomalaisena. Tällöin FoKoPo voisi pestata uuden ulkomaalaispelaajan, mutta tätä mahdollisuutta FoKoPo ei ole enää tällä kaudella toteuttamassa.

Safi asui vielä syyskaudella Espoossa, jossa hän opiskelee suomen kieltä.

– En päässyt syksyllä kunnolla harjoittelemaan, kun pääsin Forssaan pelien lisäksi vain noin kerran viikossa. Nyt tilanne on parempi, kun muutin Forssaan joulun aikoihin, Safi kertoo.

Safi asuu Forssassa FoKoPon amerikkalaiskaksikon Gilbert Talbotin ja Isaac Williamsin kanssa. Näin hän saa myös kielikylpyä amerikanenglanniksi.

– Ymmärrän suurimman osan heidän puheestaan, vaikka aksentin vuoksi se on välillä hankalaa, Safi hymähtää Georgian ja Louisianan murteilla puhuvista kämppäkavereistaan.

Safi oppii Talbotilta paljon myös kentällä. 208-senttinen sentterikaksikko muodostaa A-divisioonan pisimmän eturivin, jota parimetrinen Aku Haikonen vielä täydentää.

Eshaq Safi aikoo jäädä Suomeen pysyvästi. Kansalaisuushakemus on vetämässä ja suomen kielen lopputentti pian edessä.

– Haluan jäädä Suomeen. Täällä on rauhallista ja hyvä olla. Pyrin ehkä seuraavaksi ammattikouluun, Safi suunnittelee.

Suomen kipakka talvikaan ei pelota afgaania, joka on tottunut synnyinmaansa pohjoisosissa lumeen ja pakkaseen.

– Pimeys on talvella ainoa, josta en pidä.

Safin isä ja äiti asuvat tällä hetkellä Iranissa. Suomeen vakiintuneet veljekset eivät ole nähneet vanhempiaan lähtönsä jälkeen, mutta ovat säännöllisesti puhelinyhteydessä Iraniin. FL

Eshaq Safi

22 v. 208 cm, 105 kg

Pelannut Suomessa 2015-16 Pälkäneen Luja-Lukossa 4. divisioonassa, 2016-17 Espoo Basket Teamissa B-divisioonassa, 2017 Vantaan Pussihukissa B-divisioonassa ja 2018-19 FoKoPossa A-divisioonassa.

FoKoPossa 16 ottelua 5,9 pisteen ja 6,7 levypallon keskiarvoilla.

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic