Lounais-Häme Forssa

Esillä abstrakti luonto – eri vuodenaikojen luontoa ja puutarhaelämää

Gardenia-näyttely Forssan museon aulagalleriassa tuo kokemiseen uuden ulottuvuuden.
Värien vaihtelu teoksissa identifioi sitä, että jokainen niistä on yksilö. Näyttelyihini tulee yleensä jostain syystä paljon sinistä. Se on niin rauhoittava väri ja liittyy suomalaisuuteen, Tala kertoo. Edessä jäänsinisellä maalattu

Ilona Talan nimi saattaa olla Lounais-Hämeen seudulla asuville tuttu. Pari vuotta sitten hänellä oli Liisa Lehtimäen kanssa näyttely Jokioisilla ja viime kesänä Talan ja kolmen muun naisen eläinaiheiset veistokset ilahduttivat Tammelan kunnantalon pihalla.

23-vuotias Tala valmistui kesäkuussa kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta. Lukiossa hän silti ajatteli, että ehkä psykologia olisi hänen juttunsa, eikä rakas harrastus kuvataide ollut ammattina mielessä koskaan.

– Tämä ammatti on kuitenkin lähestulkoon yksin puurtamista. Viimeisenä lukiovuotena aloin oikeasti miettiä, otanko riskin vai menenkö varmalla valinnalla. Otin riskin, todellakin, ja pääsin kuvataidekouluun.

Ratkaisu tuntui silti luontevalta, onhan Talan äiti Heli Tala kuvataiteen opettaja ja suvussa on ollut muitakin taiteilijasieluja.

– Pappani veli Toivo Tala oli Sastamalan puolella paikallinen taiteilija, jolla oli juuri 100-vuotisjuhlanäyttely Keikyän Kotiseutumuseolla.

Tali ei tahdo kuitenkaan olla vain täysin esittävää maalaustaidetta tekevä ”perustaiteilija”. Myös abstraktit muodot ovat hänestä luonnollisia kuvaamaan eri vuodenaikojen luontoa ja puutarhaelämää.

– Kaikki luonnossa ei ole pelkästään nähtävää, vaan on tuoksua ja ääntä. Miten sen kaiken kokee, sitä ei pysty selittämään vain vaikka marjapuskaa esittävällä maalauksella. Abstrakti maalaus tuo enemmän ulottuvuutta ja erilaisia kerroksia.

Näyttelyn maalauksissa Tala on käyttänyt akryylimaalia ja paljon palettiveistä. Sillä on saanut ohuempia ja paksumpia pintoja.

– Maalauksissa on teräviäkin kohtia, joihin olen pursottanut kakkupursottimella maalia ja saniteettisilikonia. Siitä saa niihin elävän pinnan. Maalauksissani on näin myös hiukan päätyötäni kuvanveistoa.

Taiteilijan työ ei ole vain pelkkää siroa kankaan maalailua. Metalliteoksessa Courtship Tala otti mallia tulostetuista valokuvista ja teki jokaisen yksityiskohdan teknisenä työnä, hiki otsalta valuen.

– Leikkasin metallista pieniä paloja ja taivuttelin niitä muotoon yksi kerrallaan. Kaikkein isoin työ oli rälläköidä ja hitsata putkien jok’ikinen sauma yhteen. Paksu pinta täytyi viilata vielä käsin, jotta maalin pinnan sai sileäksi. Se on todella raskasta puuhaa, varsinkin kesähelteellä.

Tulevaisuuden työt näyttäytyvät vielä hämärinä. Veistoksina Tala on tehnyt nyt suomalaisia eläimiä, joten mielessä on nyt, jatkaako niillä vai siirtyäkö muuhun.

– Pidän isompien eläinten tekemisestä. Kurkien lisäksi olen tehnyt aiemmin muun muassa peuran ja karhun. FL

Ilona Talan näyttely Forssan museon aulagalleriassa 28.8.–23.9.

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic