Lounais-Häme

Esko Valtaoja Somerolla: Maailma voi paremmin kuin luulitkaan

Tiesitkö, että maailma ei ole koskaan ollut niin rauhallinen paikka kuin nyt? Oletko kuullut, että yhä useampi ihminen on noussut äärimmäisen köyhyysrajan yläpuolelle ja että onnellisuuden määrä kasvaa? Uskotko, että myönteinen kehitys voi jatkua?

Emeritusprofessori Esko Valtaoja uskoo.

Hän kehotti Somerolla pitämässään tulevaisuusluennossa ihmisiä riisumaan mustat lasit silmiltään. Ne tekevät maailmasta vain synkän. Hän pyytää ihmisiä unohtamaan maailmanlopun ennusteet ja katsomaan, mitä kaikkea tieteen ja teknologian kehitys on tuonut mukanaan.

Tieteen avulla on ratkaistu monia historian ongelmia. Miksi tiede ei voisi ratkaista nykyisiäkin ongelmia ja kuljettaa kohti parempaa tulevaisuutta?

-Jotkut sanovat, että talous kasvaa vain kovalla työllä, riskiä ottamalla ja tuottavuutta lisäämällä. Tämä on pötypuhetta. Jussi teki kovaa työtä kuokkansa kanssa vuosisatojen ajan, mutta se ei talouskasvua edistänyt. Jussi teki töitä kiireisinä aikoina entistä nopeammin, mutta vaikuttiko Jussin tuottavuuden kasvu talouteen? Jussi on ottanut isoja riskejä vaikka karhunkaadossa, mutta eivät riskit tuota talouskasvua. Vasta, kun Jussi sai traktorin alleen, alkoi todellinen kehitys.

Valtaoja viittaa tarinallaan siihen, että ihmisten olojen nopea kehittyminen alkoi, kun tiede keksittiin. Emeritusprofessorin mukaan tiede, innovaatiot ja teknologia tuottavat talouskasvua. Niihin pitäisi keskittyä, kun keskitytään tulevaisuuteen.

-Sen sijaan päättäjät leikkaavat tieteestä ja koulutuksesta. Tällainen toiminta on hyvin lyhytnäköistä, Valtaoja tuhahtaa.

 

Miksi tieteen ja teknologian sitten pitäisi kehittyä entisestään?

Siihenkin Valtaojalla on vastaus, mutta se ei ole yksinkertainen.

-Meidän pitää pelastaa ihminen ja maapallo.

Valtaoja viittaa maailman eriarvoisuuteen ja ilmastonmuutokseen. Hänen mielestään nämäkin ongelmat ovat ratkaistavissa. Itse asiassa meillä olisi jo olemassa vaadittava teknologia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Pitäisi olla vielä tahtoa käyttää ja kehittää sitä.

 

Myönteinen kehitys vaatii siis myös oikeanlaista politiikkaa. Ja oikeudenmukaista politiikkaa. Viimeksi mainittu johtaa siihen, että kaikkien maailman ihmisten olot paranevat.

-On täysin mahdollista, että koko maapallolla eletään 60 vuoden päästä siten kuin Suomessa eletään nyt. Tämä tapahtuu, jos talous kasvaa palveluiden ja virtuaalisten hyödykkeiden avulla. Talouskasvua siis pitäisi tapahtua, vaikka aineessa ja energiassa säästetään.

Jos talous kasvaa ympäristöystävällisesti, nykyiset ongelmat näyttäytyvät vain ohimenevinä.

-Jokaisessa ajassa on omat ongelmansa. Tähän asti olemme löytäneet niihin ratkaisut.

 

Valtaojan mukaan suunta ilmastonmuutoksen torjunnassa on oikea, vaikka ihmiskunnan hiilijalanjälki suurenee yhä. Hyvän suunnan merkki on se, että jalanjälki kasvaa vähemmän kuin maailman väkiluku ja vauraus. Tavoitteena on, että vauraus jatkaisi kasvua, mutta hiilijalanjälki pienenisi.

Työtä terveen ympäristön ja oikeudenmukaisemman maailman hyväksi on siis yhä tehtävä. Mikään ei tule ilmaiseksi.

-Emme voi jäädä kotiin katselemaan tositelevisiota. Meillä on kaikilla vastuu tässä työssä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic