Lounais-Häme

Esperi myöntää: Hoivakotien työvuorolistoihin on merkitty henkilöitä, jotka eivät ole työskennelleet yksiköissä

Valvontavirasto Valvira sai eri puolilta Suomea jo vuonna 2016 nimettömiä ilmiantoja, joiden mukaan Esperi on merkinnyt hoivakotien työvuorolistoille keskushallintonsa työntekijöitä. He eivät työskennelleet kyseisissä hoivakodeissa. Tarkastuksissa paljastui, että kyseessä on ollut laaja käytäntö.
Lukuisissa Esperin vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016-2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita. Valvira vaatii päätöksessään yhtiötä korjaamaan epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä. Kuva: Joel Maisalmi
Lukuisissa Esperin vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016-2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita. Valvira vaatii päätöksessään yhtiötä korjaamaan epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä. Kuva: Joel Maisalmi

Esperi Caren vanhusten hoivakotien työvuorolistoille on merkitty henkilöitä, jotka eivät todellisuudessa ole työskennelleet kyseisissä hoivakodeissa. Tieto käy ilmiLännen Median hankkimasta valvontavirasto Valviran päätöksestä. Siinä käydään yksityiskohtaisesti läpi Esperiä koskevaa määräystä, josta Valvira tiedotti tiistaina.

Lukuisissa Esperin vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016–2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita. Valvira vaatii päätöksessään yhtiötä korjaamaan epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä.

Päätösasiakirjasta käy ilmi, että Esperi on muuttanut osassa yksiköistään toimintaa lupapäätösten vastaiseksi henkilöstömitoituksen osalta. Aluehallintovirastojen tarkastusasiakirjojen mukaan lukuisten hoivakotien vastuuhenkilöiden tehtävänkuva ei ole vastannut yksiköille annettuja lupapäätöksiä.

Yksiköiltä puuttui esimies

Valvira sai eri puolilta Suomea jo vuonna 2016 nimettömiä ilmiantoja, joiden mukaan Esperi on laittanut hoivakotien työvuorolistoille keskushallintonsa työntekijöitä. Tarkastuksissa paljastui, että kyseessä oli laaja käytäntö.

– Kävi ilmi, että he (työvuorolistoille merkityt henkilöt) olivat nimenomaan keskushallinnon palkanlaskijoita ja aluejohtajia. Esperi arvioi, että heidän työpanoksensa voidaan laskea hallinnolliseksi työpanokseksi yksiköihin, Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoo.

Päätösasiakirjan mukaan Esperin hoivakotien vastuuhenkilöillä on ollut vastattavanaan useita yksiköitä tai heidän työpanoksestaan osa on laskettu hoivatyöhön. Uusitalo muistuttaa, että hoivakotiyksikön toimiluvassa määritellään hyvin selkeästi, kuinka paljon yksikön vastuuhenkilön työpanos suuntautuu esimiestyöhön ja kuinka paljon hoivaan.

”Tarkastuksilla on käynyt myös ilmi, etteivät kaikki vastuuhenkilöt tunteneet tai tienneet yksikölle myönnetyn luvan sisältöä”, päätöksessä kirjoitetaan.

Esimerkiksi hoivakoti Paatelan osalta valvovalle viranomaiselle ei selvinnyt, kuinka paljon yksikönpäällikön työtunneista on laskettu osaksi ilmoitettuja hoivatyöntekijöiden työtunteja. Esperin hoivakodeissa on käynyt Uusitalon mukaan niin, että joissain tapauksissa yksiköitä ei ole johtanut kukaan.

– Kun katsoo mitä on tapahtunut, niin on selvää, että näille yksiköille tarvitaan vahvaa esimiestyötä. Sitä ei voi tällä tavalla (hallinnollisilla henkilöillä) korvata, hän sanoo.

Laajaa kaltoinkohtelua

Viime perjantaina Lännen Media uutisoi laajalti yksityisten hoivakotien valvonnasta. Esillä oli muun muassa Esperi Caren 30-paikkainen hoivakoti Vuokko, josta tuli ilmoituksia aluehallintovirastoon (aviin) keväällä 2017. Porvoolaisen hoivakodin asiakasturvallisuus oli vaarantunut muun muassa nostamiseen liittyvissä tilanteissa.

Avi totesi, että hoivakodin luvan mukaiset toimintaedellytykset eivät täyty henkilöstömitoituksen ja rakenteen osalta. Tarkastuskäynnillä vastuuhenkilö kertoi aville, että vanhuksia oli istutettu ruokapöydässä kohtuuttoman pitkiä aikoja tai hoidettu vuoteeseen ilman perusteltua syytä. Vastuuhenkilön mukaan vanhusten kaltoinkohteluun olivat osallistuneet kaikki yksikön työntekijät.

Esperiä koskevin epäkohtien laaja selvittely aloitettiin vuonna 2017. Päätös asiassa tehtiin vasta tänä keväänä.

Miksi Valvirassa ei pystytty reagoimaan nopeammin?

– Tilanne vanhustenhuollossa ja yksiköissä muuttui koko ajan. Tuli ilmoituksia epäkohdista ja piti tehdä jatkuvia tilannearvioita.

– Toinen syy on, se että meillä on ollut aika rajalliset resurssit valvontaan, Uusitalo sanoo.

”Ei missään nimessä”

Valviran päätöksessä Esperi kertoo antaneensa kaikille yksiköilleen syksyllä 2018 ohjeen, että hallinnon työntekijöitä ei enää merkitä työvuorolistoille.

Esperi Caren aluejohtaja Kimmo Karvonen kertoo, yhtiö on aiemmin merkinnyt laskutuksen ja resurssisuunnittelun työtä työvuorolistoille hoivakodeissa, koska siten on yritetty tehdä tukitoimien tehtäviä näkyväksi.

– Tämä ei selvästikään ollut selkeä malli ja se lakkautettiin jo viime syksynä. Työvuorolistan merkitsemistapoja on päivitetty ja selkeytetty muun muassa yhteistyössä työntekijäliittojen kanssa, Karvonen viestittää.

Onko yrityksessä ollut sellainen kulttuuri, että olette halunneet johtaa tahallaan harhaan työvuorolistamerkinnöillä valvovaa viranomaista?

– Ei, ei missään nimessä.

Epäselvyydet ovat jatkuneet 2016 vuodesta asti. Miksi pitäisi uskoa, että nämä tulevat nyt kuntoon?

– On tehty paljon valvontakäyntejä, joissa on todettu asioiden korjaantuneen.

Onko vielä jotain epäselvyyksiä, mitä ei ole paljastunut?

– Kuule, meitä on tarkastettu niin paljon, että tällaista ei ole kyllä minun tiedossani.

Mitä Esperin omistajat tuumaavat tästä sotkusta?

– Sitä pitää kysyä omistajilta, Karvonen sanoo.

Esperin emoyhtiönä Suomessa toimivan Esperi Care Holding-konsernin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 213,3 miljoonaa euroa ja tulos yhdeksän miljoonaa euroa tappiollinen.

Karvonen kertoo, että Esperissä otetaan lähiaikoina konsernitasolla käyttöön uusi laatumittaristo.

– Täytyy myös muistaa, että suurimmassa osassa yhtiön yksiköistä asiat ovat olleet hyvin. Palautamme luottamusta teoin ja ymmärrämme, että se ei tapahdu hetkessä.

– Meillä ei ole tiedossa, että Esperissä olisi tehty tietoista harhaanjohtamista, Karvonen vakuuttaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic