Lounais-Häme

Esperin toiminnalle kovaa kritiikkiä Forssassa

 

Pumpulin ja Pellavan pitkäaikaisten asiakkaiden ja joidenkin työntekijöiden keskuudessa hoivakotien omistussuhteista johtuvat muutokset ovat aiheuttaneet jo pidempään harmia ja huolta.

Pumpuli ja Pellava siirtyivät yksityisen omistuksesta Suomen johtaviin hoiva-alan toimijoihin kuuluvan Esperi Caren omistukseen joulukuussa 2014. Brittiläinen sijoitusyhtiö Intermediate Capital Group (ICG) osti Esperi Caren tänä vuonna pääomasijoittaja CapManilta.

Forssalaisen Minna Järvi-Ojalan äiti asui Hoivakoti Pumpulissa vuodesta 2011 asti, mutta muutti Pellavaan heti sen valmistuttua vuonna 2012. Järvi-Ojalan mukaan entisten omistajien aikana ongelmia ei ollut, palvelu lähti asukkaiden tarpeesta ja heidän hyvinvointinsa oli etusijalla.

Asukkaiden omaiset kävivät vilkasta keskustelua henkilökunnan kanssa ja asukkailla oli erilaisia virikkeitä.

-Muutos tapahtui miltei heti uuden omistajan myötä. Henkilökuntaa vähennettiin ja palvelun laatu heikkeni. Siivouksen taso laski sen ulkoistuksen myötä järkyttävästi, ruokapalvelu vaihtui omasta keittiöstä ketjuravintolalle ja ruoasta tuli ala-arvoista. Viriketoiminta heikkeni huomattavasti, Järvi-Ojala sanoo.

Hän antoi asiasta palautetta silloiselle aluepäällikölle.

-Tämä vastasi, että haluatko todella, että asukkaiden lempiruoka poistetaan. Itse kaipaisin aterialle jonkunlaista kuituakin.

Marraskuussa Järvi-Ojala meni katsomaan äitiään itselleen epänormaaliin aikaan. Dementoitunut äiti oli huoneessa vaakatasossa, peitto kaulallaan pelkässä t-paidassa ja vaipassa. Järvi-Ojala ihmetteli, onko hänen äitinsä sairas, kun on keskellä päivää pedissä.

-Yksikönpäällikkö totesi, että eikö ole hienoa, että hänellä on kuiva vaippa. Minusta se on perusasia, ei mikään erikoisuus.

Joulukuun alussa äidin posket ja otsa punoittivat, suun ympäristö oli valkoinen. Henkilökunta arveli, että ehkä äidin on peiton alla lämmin. Tuttu sairaanhoitaja arvioi valokuvan perusteella, että kyse on sydämen vajaatoiminnasta. Järvi-Ojala soitti Pellavaan ja kysyi, koska lääkäri tutkii äidin. Vastaus oli että iltakierrolla, mutta vasta 10 päivää myöhemmin Järvi-Ojala sai tiedon lääkärin diagnoosista, joka todella oli sydämen vajaatoiminta.

Samassa yhteydessä yksikönpäällikkö oli todennut, ettei yksiköllä ole sairaanhoitajaa, kuten laki velvoittaa. Järvi-Ojala reklamoi asiasta aluehallintovirastolle ja odottaa parhaillaan, ottaako se yksikön valvontaansa.

-Henkilökuntaa en tilanteesta syytä. He tekevät parhaansa, mutta heitä on liian vähän. Henkilökuntaa on lisättävä ja hoidon tasoa nostettava. En haluaisi siirtää vanhaa äitiä pois tuttujen hoitajien luota, Järvi-Ojala sanoo.

Samaa sanoo Rovaniemellä asuva Tarja Häkkinen, jonka dementoitunut äiti on asunut runsaat kaksi vuotta talossa, isä ehti asua yhdessä äidin kanssa ennen elokuista poistumistaan.

-Isän pää toimi hyvin loppuun asti. Hän kehui ruoan tasoa maasta taivaiseen yksityisen aikana ja kehui myös hoitajia, jotka tekevät parhaansa. Käyn pitkän välimatkan takia katsomassa äitiä harvemmin, mutta palvelun tason heikkenemisen esimerkiksi siivouksen osalta näki heti omistajanvaihdoksen jälkeen, Häkkinen sanoo.

Hänestä henkilökunnan vähentäminen entisestään kuulostaa karmealta suuntaukselta.

-Hoitajat ovat jo nyt todella kiireisiä, eivätkä ehdi jatkossa katsoa muistisairaiden perään, Häkkinen arvelee.

Esperin Forssan-yksikössä käytiin yt-neuvottelut, joiden seurauksena irtisanottiin Forssan Lehden tietojen mukaan kuusi pitkäaikaista hoitajaa. Samaan aikaan palveluita ollaan yhdistämässä saman katon alle. Nämä huolestuttavat omaisia.

-Aika paljon on henkilökunta vaihtunut. Äidin omahoitajakin sai lähteä, vaikka oli osaston ainoa muistihoitaja, Järvi-Ojala harmittelee. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic