Lounais-Häme Urjala

Esperin Urjalan hoivakodille tiukka selityspyyntö valvojalta: epäkohtia havaittiin lähes kaikissa asioissa

Esperin Urjalasta hankkimaan hoivakotiin tehty tarkastus paljasti useita vakavia epäkohtia.
Urjala palvelutalo Reikonlinna. Arkistokuva, Markku Åberg.

Esperi Caren Urjalassa toimivan asumispalveluyksikkö Reikonlinnan toiminnasta on paljastunut useita epäkohtia ja puutteita.

Valvontakäynnistä ja selvityspyynnöstä kertoi ensimmäisenä sanomalehti Akaan Seutu.

Sosiaalipalveluja valvova Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki 46-paikkaiseen hoivakotiin tammikuussa valvontakäynnin Akaan kaupungin pyynnöstä.

Avi vaatii Esperiltä nyt vastausta yksityiskohtaiseen selvitys- ja selityspyyntöön, jossa on 28 erillistä kohtaa. Esperin on vastattava 17. helmikuuta mennessä.

 

Esperi Care osti palvelutalo Reikonlinnan toiminnan Urjalan seudun vanhustenkotiyhdistykseltä vuoden 2018 marraskuussa.

Yksikön 36 työntekijää siirtyivät Esperin palvelukseen, mutta iso osa henkilökunnasta vaihtui syksyn 2019 aikana. Lähes kymmenen työntekijää irtisanoutui viime syksynä, heidän mukanaan myös esimies.

Tämän jälkeen lähiesimiessijainen jäi vastaamaan toiminnasta yksin ilman tukea. Hänen työaikansa kului lähes täysin henkilöstön rekrytointiin ja laskutuksiin.

Esimies ei saanut tietoonsa edes yksikössä tapahtuneita lääkepoikkeamia, sillä niistä raportoitiin hänen ohitseen aluepäällikölle.

 

Vastuuhenkilö ei tarkastusraportin mukaan osannut kertoa, millaisia tuen tarpeita asukkailla on.

Avi sai myöhemmin tietää, että hoivakodin asukkaista 29 pystyi liikkumaan itse. Viisi asukasta sai hoitoa vuoteeseen ja kymmenen asukasta tarvitsi yhden tai kahden henkilön apua. Asukkaista valtaosa on keskivaikeasti muistisairaita.

Esperille tehdyssä selvityspyynnössä vaaditaan tietoa myös siitä, montako ateriaa asukkaat saavat päivittäin, kuinka ulkoilu on järjestetty ja miksi Reikonlinnassa ei ole säännöllistä viriketoimintaa.

 

Yövuorossa kolmikerroksisessa yksikössä oli vain yksi henkilö, joka sai tarvittaessa apua läheisen Kanervakodin ainoalta yöhoitajalta. Jos Kanervakodissa tarvittiin apua Reikonlinnasta, jäi tehostetun palveluasumisen yksikkö kokonaan ilman valvontaa.

Dosettilääkkeisiin pääsi kuka tahansa henkilöstöstä käsiksi ja yksikössä on epäilty lääkevarkauksia.

Tarkastuksen jälkeen lääkkeet siirrettiin keittiöstä erilliseen huoneeseen ja yksikköön tilattiin lukolliset lääkekärryt. Lääkeasiat olivat henkilöstöllekin epäselviä.

 

Yksikössä asuu viisi kehitysvammaista asukasta, vaikka sillä on lupa tuottaa tehostettua palveluasumista vain vanhuksille. Vastuuhenkilön mukaan hoivakodissa ei ole osaamista kehitysvammaisten hoitoon.

Kehitysvammaiset asukkaat ovat asuneet hoivakodissa jo pitkään, mutta heidän hoito- ja palvelusuunnitelmansa on päivitetty viimeksi vuonna 2012. HäSa

 

Oikaisu 10.2.2020:

Lisätty uutisesta puuttunut tieto siitä, että tarkastuksesta ja selvityspyynnöstä kertoi ensimmäisenä sanomalehti Akaan Seutu.

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic