Lounais-Häme Hämeenlinna

Essi Hirvioja pääsi debytoimaan naisten Mestaruusliigassa

Humppilan Yrin ja Koijärven Kunnon kasvatti matkalla huipulle.
Essi Hirvioja siirtyi nelisen vuotta sitten Koijärven Kunnosta Hämeenlinnaan. Kuva: Pasi Honkanen

Humppilassa aloittanut ja Koijärven Kunnossa vuosia pelannut Essi Hirvioja, 17, debytoi naisten lentopallon Mestaruusliigassa marraskuussa.

Neljättä kautta Hämeenlinnassa pelaavan Hirviojan mukaan pääsarjakomennus toi rutkasti lisäuskoa tekemiseen.

Nykyään Hämeenlinnan Lentopallokerhon nimellä pelaavan joukkueen päävalmentaja Matteo Pentassuglia laittoi Hirviojan kentällä Rovaniemeä vastaan.

– Tottakai jännitti mennä kentälle, mutta kaikki ottivat minut hyvin vastaan. Oli ihan kiva mennä kentälle. Tuli fiilis, että minuun pystyy luottamaan pelaajana. Jos tulee tilanne, niin minutkin voi laittaa kentälle, kuvailee Hirvioja.

Tavoitteena päästä mahdollisimman pitkälle

Hirvioja pelaa pääsääntöisesti Lentopallokerhon akatemian joukkueessa kakkossarjaa, mutta hän on ensimmäistä kautta myös pääsarjaryhmän koostumuksessa.

– Liigaryhmän mukana olen päässyt hyvin kehittymään pelaajana kentällä ja kentän ulkopuolella. Olen oppinut lukemaan peliä. Olen saanut huipputason valmennusta, joka motivoi ja tuo lisää pelinälkää.

Hirvioja pitää myös kakkossarjan pelejä erittäin tärkeinä.

– Kun liigapeleissä ei tule niin paljon oltua kentällä, pystyn näyttämään akatemiassa, mitä olen oppinut lisää.

Hirvioja oli liigaryhmän kakkoslibero, mutta akatemiassa hän on yleispelaaja. Hirvioja kokee erona sen, että liberolla on enemmän vastuuta takakentällä.

Hirviojan mielestä nuoren urheilijan pitää edetä hetki hetkeltä eteenpäin.

– Tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle. Riippuu siitä, riittääkö omat rahkeet ja jaksaako tehdä töitä. Ensimmäinen tavoite on päästä kakkosliberona enemmän työskentelemään kentälle. Sitten ykkösliberoksi, maajoukkueeseen ja mahdollisesti ulkomaille. Siihen on vielä matkaa, mutta sinne yritetään.

Hirvioja aloitti Humppilan Yrissä ykkös-kakkosluokalla vuoden verran, mutta sitten matka jatkui Koijärven Kuntoon.

– Vanhemmat toivat treeneihin. Laji alkoi tuntua omalta. Vaikka kyseessä on tekninen laji, se tuntui aluksi helpolta, Essi muistelee.

Isä on auttanut uralla

Essin uran kannalta isän Vesa-Pekka Hirviojan merkitys on ollut todella tärkeä.

– Isän merkitys on tosi iso, sillä hän pystyi kuskaamaan kaksi vuotta minua yläasteella Humppilasta Hämeenlinnaan harjoituksiin. Paljon on kannustettu, mutta mitään ei ole pakotettu tekemään, Essi painottaa.

Vesa-Pekka Hirvioja oli muutaman vuoden Kunnon puheenjohtaja ja on tällä hetkellä puolisonsa Kristiinan kanssa yhä Kunnon hallituksessa.

– Minun päälajini oli Rovaniemellä hiihto. Muutimme koiraurheilun takia etelään Orivedelle vuonna 2001, jolloin Essi syntyi. Muutimme Humppilaan vuonna 2002, Vesa-Pekka kertoo.

– Jäin armeijasta eläkkeelle vuonna 2011, joten minulla oli aikaa kuskata Essiä Humppilasta Hämeenlinnaan harjoituksiin ja peleihin. Matka yhteen suuntaan on 90 kilometriä. Minua ei kuskattu nuorena, joten halusin lapselleni mahdollisuuden harrastaa eikä tämä ole ollut hukkaan mennyttä aikaa, Vesa-Pekka jatkaa.

Kunnon c-tytöissä pelaa Essin pikkusisko 14-vuotias Ella Hirvioja. Essi opiskelee Hämeenlinnan lyseon urheilulinjalla toista vuotta. Humppilan kasvatti on myös Savon Volleyn keskipelaaja Aleksi Kaatrasalo.

Hämeenlinnan Lentopallokerho aloitti jo Mestareiden liigan ottelut vieraspelillä Dinamo Kazania vastaan.

– Olin myös Kazanissa matkassa. Seuraavaksi kohtaamme kotikentällä turkkilaisen Eczacibasi Istanbulin ennen joulua. Nämä ovat hienoja kokemuksia, Essi tuumaa. FL

Pasi Honkanen

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic