Lounais-Häme Lounais-Häme

Estääkö korona apteekissa käymisen? Sähköinen valtakirja helpottaa toisen puolesta asiointia

Riskiryhmiin kuuluvien tulee välttää asiointia esimerkiksi apteekissa mahdollisuuksien mukaan. Sähköinen valtakirja helpottaa toisen puolesta asioimista. Kuva: Tapio Tuomela
Riskiryhmiin kuuluvien tulee välttää asiointia esimerkiksi apteekissa mahdollisuuksien mukaan. Sähköinen valtakirja helpottaa toisen puolesta asioimista. Kuva: Tapio Tuomela

Koronatilanteen vuoksi riskiryhmiin kuuluvia ja flunssaoireisia suositellaan välttämään käyntiasiointia. Jos henkilö kuuluu näihin ryhmiin, hän voi antaa toiselle henkilölle sähköisen valtuuden hakea reseptilääkkeet apteekista. Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa.

Reseptilääkkeiden hakemiseen voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa kenet tahansa – niin puolison, sukulaisen kuin tutun tai auttamishaluisen naapurin. Valtuudet-palvelussa voi itse määrätä, kauanko valtuus on voimassa. Valtuuden voi myös peruuttaa.

Henkilöllisyys todistettava

Valtuutettu henkilö voi asioida missä tahansa apteekissa. Hän ei tarvitse valtuuttajan Kela-korttia, reseptiä tai potilasohjetta. Valtuutetun henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista. Kela-kortti ei käy henkilöllisyyden osoittamiseen.

Valtuutetun henkilön tulee kertoa apteekissa, mikä on valtuuttajan nimi ja henkilötunnus sekä mitä reseptilääkkeitä hän tarvitsee.

Valtuuksia annettu vajaat 28 000

Suomi.fi-valtuudet on osa Suomi.fi-verkkopalvelua, joka kokoaa yhteen kaikki julkiset palvelut. Apteekkiasioiminen toisen puolesta on ollut mahdollista kesäkuusta 2019 alkaen. Helmikuun loppuun mennessä apteekkivaltuuksia oli annettu yhteensä noin 27 600.

Suomi.fi-palveluiden kehittämisestä vastaa Digi- ja väestötietovirasto.

Näin annat sähköisen valtuuden

1. Tunnistaudu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla palveluun osoitteessa suomi.fi/valtuudet.

2. Siirry valikosta kohtaan ”Anna valtuus”.

3. Lisää valtuuttamasi henkilön nimi ja henkilötunnus.

4. Valitse Valtuusasiat-listalta ”Apteekkiasiointi” ja määrittele valtuuden voimassaoloaika.

5. Kerro valtuuttamallesi henkilölle henkilötunnuksesi sekä tarvitsemiesi reseptilääkkeiden nimi.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic