Lounais-Häme

Estradi kouluttaa soitonopettajia

Ei ainoastaan tärkeäksi, vaan välttämättömäksi määrittelevät Lounais-Hämeen Musiikkiopiston opettajakuntaan kuuluvat Regina Huokuna ja Katri Laakso myös oman soittotaidon ylläpitämisen sekä edelleen kehittämisen. He näkevät asiassa konsertoinnin vertaansa hakevaksi keinoksi.

-Konsertointi vaatii valmistautumisineen aktiivisuutta, joka tuo opetukseenkin täydennystä ja vastapainoa sekä työhön tervetullutta uutta energiaa.

-Lisäksi haluamme rohkaista esimerkillämme omia opiskelijoitammekin esiintymään, he viestittävät.

Regina Huokuna ja Katri Laakso toteuttavat tällä hetkellä konserttiajatustaan Duo Klarianossa. Perustansa yhteistyö sai syksyllä 2015, jolloin Katri Laakso aloitti Lounais-Hämeen musiikkiopistossa klarinetin- ja saksofoninsoiton opetuksen. Hän kertoo etsineensä siinä vaiheessa jo jonkin aikaa sopivaa pianistia konserttikumppanikseen.

-Ajattelin, että edellisestä konsertistani on kulunut aikaa jo liiankin paljon, joten päätin suostua Katrin ajatukseen, toteaa Lounais-Hämeen musiikkiopiston pianonsoiton lehtorina vuodesta 1995 toiminut Regina Huokuna.

Ensimmäiseen konserttiin tähtääviin harjoituksiinsa Duo Klariano pääsi muiden kiireiden lykkäämänä kiinni syksyllä 2016. Sittemmin ohjelman hiomisessa on kulunut kirjaamaton määrä tunteja sekä yhdessä että erikseen. Debyyttikonserttinsa duo piti viime sunnuntaina Rengon Pyhän Jaakon kirkossa. Ensi viikon maanantaina 6. helmikuuta on vuorossa on Lounais-Hämeen Musiikkiopiston Wahren-sali Kehräämöllä ja torstaina 16.helmikuuta Verkatehtaan Opistotalo Hämeenlinnassa.

Duo perustelee Kehräämön kolmannessa kerroksessa sijaitsevan Wahren-salin valintaa Forssan konsertin pitopaikaksi salin hyvällä soveltuvuudella pienillä kokoonpanoilla soitettavalle kamarimusiikille.

Kello 18 alkavien tilaisuuksien ohjelman muodostavat Robert Schumannin Fantasiestücke, Carl Maria von Weberin Grand Duo Concertante sekä harvoin kuultu Castelnuovo-Tedescon Klarinettisonaatti.

Duon jäsenet huomauttavat konsertin ponnistavan tasaveroisajatuksesta, jonka mukaan toinen ei säestä toista vaan piano ja klarinetti soivat yhteen.

-Schumannin Fantasiestücke loihtii kuuluviin erilaisia vaihtuvia mielenmaisemia. Myös Weberin Grand Duo Concertante edustaa kaunista ja perinteistä klassista musiikkia. Uudempaa, mutta silti harmonista, soitantaa tarjoaa Castelnuovo-Tedescon Klarinettisonaatti. On hyvin kiinnostavaa, miten säveltäjä käyttää siinä harmonioita ja luo erilaisia tunnelmia, soittajat analysoivat.

He perustelevat konsertin alkupuoliskon muodostavaa Schumann- ja von Weber-osuuttaan valinnanvapauden laadulla ja runsaudella.

-Tällaiselle kokoonpanolle löytyy kai eniten materiaalia juuri tältä heidän edustamaltaan romantiikan aikakaudelta. Se on myös musiikin tyylisuunta, josta pidän itsekin eniten, Katri Laakso toteaa.

Väliajan jälkeen kuultava Castelnuovo-Tedescon Klarinettisonaatti edustaa 1900-luvun säveltaiteessa linjaa, joka tarjoaa kuulijalle tartuntapintaa harmonian ohella niin melodian kuin rytmiikankin osalta.

Nykyisin Hämeenlinnassa asuva Katri Laakso opettaa klarinetin soittoa myös Hämeenlinnan Sibelius-opistolla. Lounais-Hämeen musiikkiopistossa hän toteaa klarinetti- ja saksofonitunneilla riittävän nykyisellään tilaa vielä muutamalle lisäoppilaalle. FL

Klarinetisti Katri Laakson ja pianisti Reginan Huokunan muodostama Duo Klariano konsertoi Kehräämön kolmannessa kerroksessa sijaitsevassa Lounais-Hämeen musiikkiopiston Wahren-salissa maanantaina 6.2. kello 18. Tilaisuuteen on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Uusimmat

Fingerpori

comic