Lounais-Häme Kanta-Häme

Kysely: Keskittyminen saattaa jopa parantua etätöissä - Kollegoita kuitenkin ikävöidään

Digineuvojien ohje on kokeilla rohkeasti eri laitteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Digineuvojien ohje on kokeilla rohkeasti eri laitteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tuoreen etätyökyselyn mukaan näyttää siltä, että siirtyminen etätöihin on sujunut ainakin julkisella sektorilla varsin kivuttomasti.

Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia kokee, että etätöissä häiriöitä on vähemmän kuin työpaikalla. Vielä useampi ilmoittaa pystyvänsä keskittymään työntekoon kotona paremmin tai yhtä hyvin kuin töissä.

Kokonaisuutena etätyö herätti tyytyväisyyttä 65 prosentissa vastaajista ja yli puolet kokee oman työnsä tuottavaksi myös silloin, kun sitä tehdään kotona.

Kyselyyn vastasi lähes 5500 henkilöä, joista suurin osa työskenteli julkisella sektorilla ja oli siirtynyt etätöihin koronaepidemian vuoksi.

Kysely tehtiin maaliskuun lopun ja huhtikuun puolivälin aikana, joten tulokset kertovat lähinnä etätyöhön siirtymisen ensimmäisistä tunnelmista. Vastaajista 40 prosentilla oli alle 18-vuotiaita lapsia kotona.

Merkillepantavaa on, että vaikka kyselyn ajankohtana suurin osa vastaajista oli ollut vasta hetken etätöissä, yli puolet kaipasi jo työkavereitaan. Yhtä moni tunsi olevansa eristyksissä ja reilut 70 prosenttia koki erillään olon työkavereista kielteisenä asiana.

Korona-aikana etätyössä on koettu haasteita myös sen vuoksi, että lapset tai puoliso ovat olleet kotona ja etätyömääräys tuli nopeasti, eikä siihen ehditty valmistautua. Lisäksi ne henkilöt, joilla on ollut töissä oma työhuone, kokevat työtehonsa heikentyneen kotona.

Tutkimuksen takana oleva Fast Expert Teams -asiantuntijaverkosto näkee, että etätyö yleistyy koronakriisin jälkeen, ja siksi työympäristöjä tulisi nyt kehittää.

– Panostamalla työskentelyolosuhteisiin, työtehtäviin, kommunikaatioon, koulutukseen ja johtamiseen etätyö on monelle tietotyöläiselle ja organisaatiolle mahdollisuus. Parhaimmillaan kaikki voittavat, eli syntyy sekä säästöjä että tuottavuutta ja hyvinvointia, toteaa Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvist tiedotteessa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti