Lounais-Häme Forssa

Etätyöt ovat vauhdittaneet kodintekniikan kauppaa – Myynti noussut kymmenellä prosentilla

Tietotekniikan myynti kasvoi, mutta pienten kodinkoneiden menekki kääntyi laskuun.
Tietokoneisiin, älypuhelimiin ja tabletteihin satsattiin alkuvuonna enemmän rahaa kuin vuotta aiemmin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uusien digipalveluiden käyttäminen edellyttäisi käyttäjiltä lisää osaamista esimerkiksi tietoturvasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun ihmiset ovat siirtyneet tekemään töitä ja opiskelemaan koteihinsa, on se näkynyt myös tietotekniikkalaitteiden myynnissä.

Kodintekniikkaindeksi kertoo, että kodin elektroniikan myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 10,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Pääkategorioissa eniten kasvoivat äänentoistolaitteet (29,4 %), kodin tietotekniikka (18,3 %) ja matkapuhelimet (14,9 %).

– Kannettavien tietokoneiden ja tablettien myynnin kasvussa on selvä piikki. Myynti on viisinkertaistunut verrattuna aiempaan, sillä yleensä tämä ajankohta on ollut tietokonekaupassa hiljaista aikaa, Veikon Kone Lehtovirran yrittäjä Kari Lehtovirta kertoi Forssan Lehdelle huhtikuun alussa.

Elektroniikan Tukkukauppiaat ry kertoo tiedotteessaan, että tietokoneiden myynti kasvoi valtakunnallisesti ensimmäisellä vuosineljänneksellä 23,1 prosenttia. Tablettikauppa vilkastui 7,5 prosentilla ja älypuhelimien myynti 11,3 prosentilla, vaikka määrällisesti puhelimia ei myyty juuri edellisvuotta enempää.

Kahvinkeittimissä satsataan nyt laatuun

Kaikilla osa-alueilla kotiin jääminen ei ole näkynyt myynnin vilkastumisena, sillä pienten kodinkoneiden myynti kääntyi ensimmäisen neljänneksen aikana hienoiseen laskuun (-1,5 %). Keskihinta nousi 1,8 prosenttia, mutta koneita ostettiin hieman aiempaa vähemmän (-3,3 %).

Kahvinkeittimissä satsattiin laatuun, joten keskihinta nousi 6,9 prosenttia, mutta myynti jäi silti 0,5 prosenttia miinukselle.

– Samansuuntainen ilmiö näkyy muissakin pienten kodinkoneiden tuotekategorioissa, lukuun ottamatta parranajokoneita ja hiustenhoitotuotteita, joiden myynti kasvoi hieman, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic