Lounais-Häme

Etelä-Korea: Meidän täytyy selvittää, mitä Trump tarkoittaa sotaharjoitusten lopettamisella

Singapore
12.06.2018, 15:34

Ulkomaat

Etelä-Korean presidentin kansliasta sanotaan, että maan on selvitettävä, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tarkoitti sillä, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.
– Meidän on selvitettävä, mitä Trumpin kommentti tarkalleen ottaen tarkoittaa ja mikä hänen aikomuksensa on, Etelä-Korean presidentin kansliasta sanotaan CNN:n mukaan.
Trump kommentoi sotaharjoituksia lehdistötilaisuudessa Singaporessa.
Trumpin mukaan Yhdysvallat aikoo lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa, ainakin niin pitkäksi aikaa kun neuvottelut Pohjois-Korean kanssa menevät hyvin.
Trump kutsui sotaharjoituksia provosoiviksi. Hän lisäsi, että Etelä-Korea ei hänen mielestään maksa tarpeeksi isoa osuutta niistä.
– Se on asia, josta meidän on puhuttava Etelä-Korealle, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa Singaporessa.
Trump sanoi myös, että Yhdysvallat jossain vaiheessa tulee vetämään takaisin Etelä-Koreaan sijoitutetut joukkonsa. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan vielä ole ajankohtaista.
Trump tapasi Singaporessa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin.

Japanin pääministeri: Trumpin ja Kimin sopimus ensimmäinen askel

Japanin pääministeri Shinzo Abe kommentoi, että Trumpin ja Kimin allekirjoittama dokumentti on ”ensimäin askel” kohti ydinaseriisuntaa.
– Huippukokouksen myötä Kim Jong-un vahvisti kirjallisesti sitoutumisensa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan. Kannatan tätä ensimmäistä askelta matkalla kohti Pohjois-Koreaa koskevien asioiden kokonaisvaltaista ratkaisua, Abe sanoi tiistaina.
Trump ja Kim allekirjoittivat tiistaina dokumentin, jossa ei mainita Yhdysvaltain vaatimusta Pohjois-Korean täydellisestä, todistettavasta ja peruuttamattomasta ydinaseriisunnasta. Sen sijaan paperissa on löyhempi muotoilu, jonka mukaan Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteen eteen. Trump puolestaan lupaa Pohjois-Korealle turvatakuut.

Tutkijan mukaan Singaporen julistus jäi ympäripyöreäksi

Vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista piti etukäteen mahdollisena, että tapaamisessa ei saataisi allekirjoitetuksi mitään. Siihen nähden Singaporen lopputulos ylitti odotukset, mutta julistuksen sisältö jäi hyvin yleisluontoiseksi ja ympäripyöreäksi. Lähtökohdat jatkoneuvotteluille ovat Sinkkosen mukaan vaikeat, koska ei ole varmaa, tulkitsevatko osapuolet sovittua samalla tavalla.
– Ei siitä saa mitään konkreettista irti sen suhteen, että miten tässä rauhaprosessissa jatketaan eteenpäin.
Konkretiaa puuttuu Sinkkosen mukaan niin Trumpin Pohjois-Korealle lupailemista turvatakuista kuin myös siitä, miten Pohjois-Korean ydinaseriisunta etenee.
– Trump näytti kovasti uskovan Pohjois-Korean vakuutteluja, Sinkkonen sanoo.
Kimille Singaporen tapaaminen antoi Sinkkosen mukaan näkyvyyttä ja lisää poliittista painoarvoa. Nyt hän voi näyttää kotiyleisölle tapaavansa maailman johtajia
– Se vain pönkittää tämmöisen diktaattorin valtaa — Näkisin, että enemmän riskejä tässä on Trumpille. Hänellä ei ole takeita siitä, miten Kim tulee jatkossa käyttäytymään, Sinkkonen sanoo.

Kiina yhä merkittävämpi

Tutkijan mukaan Singaporessa ei näkynyt päälle päin se, miten paljon Pohjois-Korea oli etukäteen sopinut neuvottelujen sisällöstä Kiinan kanssa. Kim kävi kevään aikana kahteen otteeseen Pekingissä tapaamassa maan johtoa.
– He ovat halunneet varmistaa, että heidän intressinsä tässä huomioidaan. Jos tästä mennään eteenpäin, niin ihan varmasti kiinalaiset ovat yhä merkittävämmässä roolissa, Sinkkonen ennustaa.
Hänen mukaansa nyt kirjattujen aikeiden toteuttaminen vaatii paljon jatkoneuvotteluja myös kansainvälisellä tasolla, vaikka Trump ei sellaisesta ajatuksesta ehkä pidäkään.

https://edition.cnn.com/politics/live-news/trump-kim-jong-un-meeting-summit/h_aa5b83edba7ebf0dcd6705ab87e094af

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic