Lounais-Häme

Etelä-Suomen alue-ekologista verkostoa päivitetään – Tarkistettavia kohteita myös Hämeessä

Etelä-Suomen alue-ekologista verkostoa tarkistetaan ja päivitetään maastotarkastuksin.
Forssan seudulla esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa on valtion omistamia metsämaita. Kuva: Seppo Pessinen
Forssan seudulla esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa on valtion omistamia metsämaita. Kuva: Seppo Pessinen

Metsähallitus parantaa Etelä-Suomen alue-ekologisen verkoston laatua kartoittamalla monikäyttömetsistä uusia arvokkaita luontokohteita. Samalla verkoston vanhoja tietoja päivitetään ja täsmennetään.

Maastotarkistukset ovat käynnissä Nurmes-Kokkola -linjan eteläpuolisella alueella.

– Mitä etelämmäksi mennään, sitä vähemmän valtion omistamia metsätalousmaita Suomessa on, kertoo projektipäällikkö Suvi Haapalehto.

Viime talvena paikkatietoaineistojen, nettikyselyn ja sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella tuloksena tarkistettavia kohteita kertyi noin 1 500 kappaletta. Nyt mahdollisia uusia kohteita kartoitetaan maastossa.

– Ehdotetuista kohteista yli puolet oli jo olemassa olevia luontokohteita tai ne sijaitsevat valtion maiden ulkopuolella. Osa ehdotuksista ei ehkä täytä luontokohteen kriteereitä, kun taas osa näyttäisi olevan todella hienoja löytöjä.

Arvokas luontokohde voi olla esimerkiksi lähde, lahopuustoinen vanha metsä, jyrkänne tai pienvesi ja sitä ympäröimä reuna-alue.

– Arvokas luontokohde on yleensä luonnontilainen ja sellainen, että se jotenkin erottuu ympäröivästä maastosta. Esimerkiksi karulla maalla sijaitseva rehevä alue voisi olla tällainen, Haapalehto kertoo.

Tarkastettavia luontokohteita löytyy Haapalehdon mukaan myös Hämeestä.

– Pirkanmaalla ja Hämeessä on sekä tarkistettavia että uusia kohteita. Hämeessä ja Forssan seudulla kohteet voivat olla muun muassa avokallioita ja kalliometsiä.

Maastotyöt jatkuvat syyskuun loppuun asti, ja lopullisesti verkostoon päätyvät kohteet paljastetaan loka-marraskuussa.

Alue-ekologinen verkosto perustettiin 20 vuotta sitten. Verkosto säilyttää ja ylläpitää monimuotoisuutta sekä sovittaa yhteen metsien eri käyttömuotoja valtion mailla. Verkosto koostuu monikäyttömetsien ja suojelualueiden kokonaisuudesta, jossa ne täydentävät toisiaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic