Lounais-Häme Forssa

Eteläisen Puistokadun päässä on seissyt puolivalmis omakotitalo yli 10 vuotta – Forssan kaupunki on yrittänyt saada omistajaa rakentamaan sen valmiiksi

Forssan Haudankorvalla sijaitseva omakotitalo on ollut yli 10 vuotta sisätiloja vaille valmis. Kaupunki voi ryhtyä pakkotoimiin.
Eteläisen Puistokadun ja Siurilankadun risteyksessä sijaitseva omakotitalo on sisustusta vaille valmis asuttavaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eteläisen Puistokadun ja Siurilankadun risteyksessä sijaitseva omakotitalo on sisustusta vaille valmis asuttavaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Eteläisen Puistokadun ja Siurilankadun risteyksessä Forssassa sijaitsee omakotitalo, jonka kohtalo on varmasti mietityttänyt ja ihmetyttänyt monia ohikulkijoita. Talo on ollut yli kymmenen vuotta runkonsa puolesta valmis, mutta sisätiloja ei ole kunnostettu asuinkelpoisiksi.

Forssan kaupungin johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen kertoo, että talolle haettiin rakennuslupa loppuvuodesta 2009. Taloa rakennettiin rivakasti, sillä jo joulukuussa 2009 siihen tehtiin rakennekatselmus.

– Erään perheen isä rakensi taloa, mutta sitten hän menehtyi äkillisesti ja rakentaminen keskeytyi, Laaksonen tietää.

Omistajan kanssa keskusteltu

Talon kohtalo on Laaksosen mukaan harvinainen ja harmillinen. Hän toivoo kaupungin näkökulmastakin, että vuonna 2014 vanhentuneet luvat haettaisiin kuntoon ja talo valmistuisi. Kaupunki on aikoinaan hoitanut tontille infrankin.

– Taloon on jo laitettu rahaa kiinni. Runko ja eristykset on tehty, tekniikka pitäisi vielä tehdä kuntoon. Vesikatto on ehjä. Luvat olisi helppo uusia ja tilajärjestelyjäkin voi siinä vaiheessa pohtia uudelleen.

Laaksonen kertoo tiedustelleensa talon kohtaloa muutamaankin otteeseen rakennuttajan pojalta. Edellisen kerran keskusteluja käytiin ihan kasvotusten viime tai edelliskesänä. Talo luvattiin kunnostaa, mutta mitään ei ole tapahtunut ja aikaa on kulunut.

Ostaja olisi ollut

Laaksonen paljastaa, että talolle olisi jossain vaiheessa ollut ostajakin.

– Kaupungilta kyseltiin, kuka talon omistaa ja onko se myynnissä. Myöhemmin sama kyselijä kertoi, ettei kauppoja syntynyt. En tiedä, kaatuivatko kaupat periaatteeseen vai hintapolitiikkaan. Mutta kyllähän se myydä kannattaisi, jos ei aio itse rakennuttaa valmiiksi. Näin saisi vähän takaisin rahoja, joita siihen on laittanut. Jos talolla on tunnearvoa, se kyllä säilyy kun talo on käytössä.

Ilkivaltaa talo on vuosien varrella kohdannut jonkin verran. Kaupunki on ilmoittanut havainnoista omistajalle, joka on taloa siltä osin kunnostanut. Tälläkin hetkellä muutama ikkuna on ilmeisesti kivitetty rikki.

Pakkotoimet mahdollisia

Toinen vaihtoehto on purkaa talo pois. Laaksosen mukaan kaupunki katsoo tilannetta suopeasti, mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan ja suhtautuminen muuttuu tiukemmaksi.

– Yksittäinen virkamies ei voi toimia, mutta ympäristölupalautakunta voi asiaa käsitellä. Kaupunki voi määrätä pakkokeinomenettelyn kautta uhkasakon. Juokseva sakko sitten kasvaisi nopeammin. Mutta parempi olisi käyttää rahat rakentamiseen kuin sakkojen maksamiseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic