Lounais-Häme

Etninen profilointi on kielletty, joten miksi poliisi kiinnittää erityishuomiota ulkomaalaisiin liikennevalvontakampanjassa?

Poliisin liikennevalvontajaksolla kiinnitetään huomiota myös ulkomaalaisten maassa olon edellytyksiin. Kuvituskuva: Jani Suhonen

Poliisilla on meneillään valtakunnallinen liikenteen valvontaviikko, jonka aikana poliisi tarkistaa myös ulkomaalaisten maassa oleskelun edellytyksiä.

Suomen lain mukaan poliisi ei kuitenkaan saa tehdä etnistä profilointia, eli pysäytellä ihmisiä pelkästään ihonvärin, etnisen tai uskontoon liittyvän tuntomerkin perusteella.

Poliisitarkastaja Ari Jokinen Poliisihallituksesta, miksi liikennevalvonnassa kiinnitetään erityishuomioita ulkomaalaisiin henkilöihin?

– Kyse on poliisin rutiinityöstä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun poliisitehtävällä poliisin asiakkaana olevan ihmisen henkilöllisyys tarkastetaan ja hän osoittautuu ulkomaalaiseksi, varmistetaan samalla myös hänen maassa oleskelunsa edellytykset.

Poliisi on tarkastanut ulkomaalaisten henkilöiden maassa olon edellytyksiä myös aikaisempina vuosina osana liikennevalvontakampanjaa.

– Esimerkiksi viime vuonna vastaavalla valvontajaksolla tavattiin viisi käännyttämispäätöksen saanutta ja yksi karkotuspäätöksen saanut henkilö, sekä yli 30 henkilöä, joilla oli epäselvyyksiä tai katkoksia oleskelulupaan liittyen.

 

Poliisi voi tehdä ulkomaalaisvalvontaa osana esimerkiksi ravintoloihin tai muihin etukäteen suunniteltuihin kohteisiin tehtäviä tarkastuksia.

Tällöin valvontatoimenpiteet perustuvat etukäteen saatuihin vihje- taikka analyysitietoihin.

– Poliisin valvontatoimenpiteet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään, vaan toimenpiteen taustalla tulee olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta, Jokinen toteaa.

 

Poliisin tekemä ulkomaalaisvalvonta perustuu ulkomaalaislakiin. Euroopan unionin ja Schengenin säännöstö velvoittavat muun muassa poliisia torjumaan laitonta maahantuloa ja oleskelua Schengen-alueella, jossa sisärajatarkastuksia ei ole.

Poliisin on lähivuosina syytetty toteuttavan etnistä profilointia. Esimerkiksi vuonna 2016 asiasta nousi kohu, kun ulkomaalaistaustainen suomalaisartisti syytti poliisin raudoittaneen siskonsa ja äitinsä syyttä Helsingin keskustassa. Viime vuonna julkaistiin professori Suvi Keskisen tutkimus Pysäytetyt – etninen profilointi Suomessa, jonka mukaan etnistä profilointia tapahtuu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic