Lounais-Häme

Etsivä nuorisotyö siirtyy hyvinvointikuntayhtymältä kaupungille – painotus muuttuu

Forssan kaupunki ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY) ovat sopineet yhteisymmärryksessä, että viimeistään lokakuun taitteessa etsivä nuorisotyö on kokonaisuudessaan kaupungin alaisuudessa.

Etsivän nuorisotyön parissa on työskennelty viime vuodet sekä kaupungin että hyvinvointikuntayhtymän puolella.

Muutkin Forssan seudun kunnat toimivat jatkossa itsenäisesti etsivän nuorisotyön parissa. Se, kuinka paljon eri kuntien nuorisotyöntekijät käyttävät työajastaan etsivään nuorisotyöhön, vaihtelee paikkakuntakohtaisesti.

 

Forssan kaupunki sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta tukea palkatakseen kaksi kokopäiväistä etsivää nuorisotyöntekijää. Muiden kuntien saamat avustukset ovat pienempiä.

Molempiin Forssan paikkoihin avautuu avoin haku kesäkuun taitteessa, Forssan nuoriso- ja liikuntapaikkapäällikkö Tapio Virtanen kertoo.

-Etsivä nuorisotyö sijoittuu nuorisotoimen alaisuuteen. Periaatteessa etsivän nuorisotyön parissa työskentelee kolme ihmistä, kun valtion avustuksilla palkattavien kahden henkilön lisäksi meidän on nimettävä koordinaattori, Virtanen sanoo.

Virtanen kertoo, että etsivän nuorisotyön rahoituspohja ei muutu. Rahoitus perustuu jatkossakin valtion avustuksiin sekä kuntien omaan osuuteen kuluista.

 

FSHKY:n seudullisen etsivän nuorisotyön koordinaattorina työskentelevä Taina Hintsanen kertoo, että työnjako kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän välillä etsivässä nuorisotyössä on painottunut eri tavalla.

– Kaupunki tekee paljon ennakoivaa työtä, hyvinvointikuntayhtymässä taas työ on painottunut korjaavaan puoleen. Kaupunki on keskittynyt huomattavasti alle 18-vuotiaisiin, me olemme ottaneet kopin sitten nuorista aikuisista, jotka kaipaavat apua, Hintsanen sanoo.

Hintsanen sanoo, että hänellä oli viime vuonna noin 90 asiakasta.

-Luku on noussut noin kymmenellä per vuosi. Nousu ei ole huomattava, mutta avun tarvitsijat ovat aiempaa moniongelmaisempia, Hintsanen sanoo.

Tapio Virtanen kertoo, että aikoo jatkossa ohjeistaa uusia niin sanottuja etsiviä painottamaan työtään vahvasti ennaltaehkäisyyn.

-Olemme jo jalkautuneet kouluihin, kaduille ja Kuutamolle. Painotamme ennaltaehkäisyä, jotta nuoria ei ylipäätään hukattaisi. Silloin heitä ei tarvitsisi myöskään etsiä, Virtanen sanoo.

Jos keskittyminen painotetaan ennaltaehkäisyyn, huoleksi voi nousta, miten käy heidän, jotka kaikesta huolimatta syrjäytyvät.

-Totta kai jälkihoitoakin tarvitaan, ja meillä on Forssassa siihen hyvät verkot. Joku varmasti aina ottaa kopin. Esimerkiksi Ohjaamo tekee hyvää työtä, Virtanen sanoo.

 

Etsivän nuorisotyön tehtävänä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut.

Etsivät saavat ilmoituksen muun muassa silloin, kun nuori keskeyttää toisen asteen opinnot, ei ole saanut koulutuspaikkaa tai lopettaa ase- tai siviilipalveluksen. Kelalla on myös velvollisuus ilmoittaa etsivälle nuorisotyölle, jos nuori on elänyt pitkään toimeentulotuen varassa.

Nuoret itse tai heidän läheisensä voivat myös ilmoittautua etsiville. FL

 

Seudulle lähes 100 000 euroa
Forssan seudulle jaettiin yhteensä 90 750 euroa valtionavustusta etsivään nuorisotyöhön.Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi avustukset toukokuun puolessa välissä.Forssan kaupunki sai potista selvästi suurimman siivun, 55 000 euroa, joka vastaa kahta henkilötyövuotta.Humppilan ja Ypäjän kunnat saivat molemmat 11 000 euroa.Tammelalle myönnettiin 8250 euroa.Jokioinen sai 5500 euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic