Lounais-Häme Forssa

Etsivälle nuorisotyölle tullut muutamia huoli-ilmoituksia oppilaista – "Tärkeintä on, etteivät nuoret jää nyt yksin"

Nuoria yritetään poikkeusoloissa aktivoida verkossa kilpailuin, haastein ja nettinuokkarilla.
Forssan nuorisotoimen tiimi kuulee mielellään nuorilta itseltään ideoita, millaisia palveluja tai etätoimintaa he kaipaisivat nuorisotila Kuutamon ollessa kiinni. Kuvassa nuorisotyöntekijät Kari Rönn ja Kaisa Ahola, vastaava nuoriso-ohjaaja Jaana Riitamaa ja etsivä nuorisotyöntekijä Juha Puhtila. Kuvasta puuttuu etsivä nuorisotyöntekijä Sari Mäntyvaara. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan nuorisotoimen tiimi kuulee mielellään nuorilta itseltään ideoita, millaisia palveluja tai etätoimintaa he kaipaisivat nuorisotila Kuutamon ollessa kiinni. Kuvassa nuorisotyöntekijät Kari Rönn ja Kaisa Ahola, vastaava nuoriso-ohjaaja Jaana Riitamaa ja etsivä nuorisotyöntekijä Juha Puhtila. Kuvasta puuttuu etsivä nuorisotyöntekijä Sari Mäntyvaara. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalaiset koululaiset ja opiskelijat ovat eläneet poikkeusarkea pisimmillään kuukauden ajan. Keskuskoulu ja Yhteislyseo suljettiin ensimmäisinä oppilaitoksina maaliskuun puolivälin tietämillä.

Etsivä nuorisotyöntekijä Sari Mäntyvaara kertoo, että etäopetukseen siirtyneistä yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista on tehty muutama huoli-ilmoitus.

– Osa nuorista on halunnut itsekin apua, koska koulukirjojen avaaminen on ollut haasteellista.

Ratkaisuja etsitään tapauskohtaisesti ja yhdessä keskustellen. Jollekin oppilaalle voi riittää herättely. Jos opiskelu ei onnistu kotona, voidaan sopia, että nuori tulee tekemään tehtäviä nuorten palvelupiste Viltteriin.

Etsivässä nuorisotyössä kasvokkaisista kohtaamisista ei ole täysin luovuttu mutta pääasiassa yhteyttä pidetään nyt puhelimitse ja viestitellen.

– Jos kohdataan, kohdataan Viltterissä.

Nuorisotyö siirtyy verkkoon

Vastaava nuoriso-ohjaaja Jaana Riitamaa kertoo havainneensa, että alkuun nuorista saattoi tuntua hauskalta ajatus, että saa jäädä kotiin. Nyt koulua ja kavereita on alettu kaivata.

– Tärkeintä olisi säilyttää päivärytmi, syödä ja ulkoilla, ettei jäätäisi vain neljän seinän sisälle.

Nuorisotyössä on pohdittu viime viikot kiivaasti, miten pystyä olemaan osallisina nuorten arjessa ja tarjota tekemistä, kun harrastukset ovat tauolla ja kaverikontakteja pitäisi välttää.

Nuorisotila Kuutamon sulkeuduttua nuorisotyötä on siirrytty tekemään verkkoon.

– Se on meille aika uutta, vaikka somessa on ennenkin oltu, Riitamaa sanoo.

Nettinuokkarissa jutellaan ja pelaillaan

Uutena palveluna on otettu käyttöön Discord-sovellus eli nettinuokkari, jossa voi jutella nimimerkillä kaikkien kanavalle liittyneiden kanssa, lähettää yksityisviestejä tai pelata pelejä.

Chat-valvojina toimivat nuorisotyöntekijät, jotka päivystävät kahtena iltana viikossa. Aikoja on tarkoitus lisätä.

– Somessa koetamme aktivoida nuoria kilpailuilla, haasteilla ja arvonnoilla. Otamme mielellämme vastaan lisää ideoita. Porukalla saamme aikaiseksi, mitä nuoret toivovat, nuorisotyöntekijä Kaisa Ahola ja Riitamaa kannustavat.

Isompia ongelmia voi olla edessä

Nuorisotyöntekijät korostavat nyt olevan tärkeintä varmistaa, etteivät nuoret jää yksin ja kaikilla olisi turvallinen aikuinen, jonka kanssa puhua.

Wilman kautta oppilaille on lähtenyt kaikkien nuorisotyöntekijöiden ja etsivien nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot. Soitella ja viestitellä saa matalla kynnyksellä.

Toistaiseksi tilanne ei ole vielä ryöpsähtänyt käsistä, mutta Mäntyvaara epäilee, että isompia ongelmia voi olla edessä, jos poikkeusaika jatkuu.

– Nuoret, joita on muutenkin hankala tavoittaa, saattavat vetäytyä vielä enemmän.

Kesää kohti mentäessä nousee myös uudenlaisia pohdinnanaiheita: miten käy kesätöiden, riittävätkö rahat, tuleeko tukia haettua ja mitä virikkeitä keksiä lomaksi, ettei kaikki aika kuluisi ruudun äärellä.

– Pitäisi pystyä keksimään mukavaa tekemistä. Jos ahdistuneisuus lisääntyy, siitä voi seurata rikollista toimintaa, Ahola pohtii.

Mäntyvaara pitää tilannetta haasteellisena: nuoria pitäisi aktivoida mutta mihin – löytyykö nyt esimerkiksi työkokeilupaikkoja?

Hän on itse äitinä miettinyt, että olisi hienoa, jos nuoret voisivat suorittaa kesällä opintotukeen oikeuttavia opintoja.

– Ihmisillä on taloudellisia tarpeita ja tekemisen tarvetta. FL

Nuorisotoimen tavoittaa somessa

Instagramissa: forssan_nuorisopalvelut

Facebookissa: Forssan kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelut

Snapchatissa: kuutamosnap

Discordissa: discord.gg/f27SNJV. Nuorisotyöntekijät ovat paikalla keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 16–19. Aikoja tullaan lisäämään.

Tiktokissa: forssan_nuorisopalvelut

Nuorisotyöntekijät tavoittaa myös puhelimitse ja sähköpostilla. Yhteystiedot kaupungin nettisivuilla: forssa.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/nuorisotoimi.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic