Lounais-Häme

Ettei Forssa vain tipu kelkasta

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko aikoo järjestää avoimia keskustelutilaisuuksia kaupunkilaisten kanssa Forssan kirjastolla ehkä muutaman kerran vuodessa. Ensimmäinen kokeilutilaisuus jäi osanotoltaan niukaksi mutta keskusteluaiheiltaan laveaksi.

Keskustelussa kymmenen kuulijan kanssa puheenaiheet polveilivat Forssan menestystekijöistä kaupunkilaisten ikääntymiseen, luontomatkailuun, metallialan näkymiin, lähiruokaan, kielenoppimiseen, kotiutumiseen ja hämäläiseen hitauteen asti. Turvapaikanhakijoiden nykykuulumiset nousivat esille vain tilaisuuden loppupuolella ja silloinkin hyvässä hengessä. Osanottajat pitivät keskustelutilaisuutta mielenkiintoisena.

– Harmi, ettei näytä kaupunkilaisia kiinnostavan.

Forssan ja seudun tilanne on haastava mutta siltikin huomattavan potentiaalinen, Sami Sulkko taustoitti.

– On piilevää potentiaalisuutta, joka ei ole vielä puhjennut kukkaan.

Forssan kannattaa Sulkon mukaan panostaa vahvuuksiinsa. Hän uskoo vahvasti paikalliseen kiertotalouteen ja sen teollisiin symbiooseihin, joiden voimavarana on Luonnonvarakeskuksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun asiantuntemus.

Mahdollisuuksia olisi investoinneista merkittävään vientiosaamiseen asti, mutta samoilla kiertotalousapajilla ovat mm. Lahti, Turku ja Riihimäki. Muutenkin Etelä-Suomen kaupungit kilpailevat kovasti keskenään.

Keskustelijat lukivat Forssan seudun valteiksi myös Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, kunhan niille saataisiin toimivat liikenneyhteydet Helsinki-Vantaan lentokentältä saakka. Matkailua voi heistä rakentaa myös Forssan komean historian varaan.

Nuoria pitäisi puolestaan houkutella palaamaan takaisin opiskeluvuosien jälkeen.

Seutukaupungin vahvuutena on Sulkon mielestä aihioidensa ja hyvän palveluvarustuksensa ohella myös otollinen sijainti ruuhka-Suomen keskiössä, mitä ei kylläkään ole kyetty parhaalla tavalla hyödyntämään.

Erilaisissa hankkeissa on hänestä keskitytty pyörimään omien kuntarajojen sisällä, kun katse pitäisi siirtää toimintaan ja viestintään ulospäin. Esimerkiksi Loimaan alue vaikuttaa käyttäneen mahdollisuutensa Forssan seutua paremmin.

Paikallisista yrityksistä on Sulkon mukaan luvassa myönteisiä uutisia, kunhan yleinen taloudellinen tilanne paranee.

Kaupunkia ahdistaa työpaikkojen ja asukkaiden väheneminen. Asukaslukua painaa eritoten alhainen syntyvyys. Kuntatalous vaatii tiukkaa tasapainottamista.

– Pitää pystyä hillitsemään toimintamenojen kasvu.

Vastedes ikäihmisten palvelutarpeet vain kasvavat, ja päiväkoteihin ja kouluun on tulossa yhä vähemmän nuoria. Investoinnit on Sulkon mukaan osattava pitää tasapainossa. Uhkiin hän lukee myös laajan maakuntahallinnon, joka söisi kuntien toimintakykyä.

– Mutta paljon enemmän vaakakupissa on positiivisia asioita kuin negatiivisia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti