Lounais-Häme

Eturauhassyövästä pitää puhua enemmän

Forssalaista Timo Tuomista ja humppilalaista Kari Raatikaista yhdistää ainakin yksi tekijä sen lisäksi, että molemmat ovat yrittäjätaustaisina eläkeläisinä kovia puhumaan. Molemmat ovat selättäneet eturauhassyövän.

Kaksikko toimii aktiiveina vertaistukea tarjoavassa Forssan vertaistukiryhmässä. Se on järjestämässä luentotilaisuutta Forssan kaupungintaloon 5. päivänä huhtikuuta yhteistyössä Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen kanssa. Tilaisuuteen saapuu puhumaan sädehoitospesialisti, ylilääkäri Timo Joensuu Docratesin syöpäsairaalasta Helsingistä.

Tuomisen ja Raatikaisen mielestä eturauhassyövästä on pystyttävä puhumaan avoimesti ilman ennakkoasenteita.

-Sairastuneiden ei pidä jäädä kotiin sohvan nurkalle murjottamaan vaan vertaistukea on tarjolla, Tuominen sanoo.

Suomessa eturauhassyöpään sairastuu vuosittain lähes 5000 henkilöä. Tärkeää eturauhassyövän hoidossa on se, että tauti havaitaan tarpeeksi ajoissa. Raatikainen painottaa sitä, että työterveyshuollossa ja muissa terveystarkastuksissa miehiltä otettaisiin säännöllisesti psa-arvo. Sen muutoksia seuraamalla päästään kiinni eturauhassyövän riittävän aikaiseen toteamiseen. Pelkkä lääkärin suorittama peräaukon kautta tapahtuva eturauhasen tunnustelu ei riitä.

Tuomisella todettiin eturauhassyöpä vuonna 2013. Tuominen oli itsepintainen vaatimuksessaan saada koepalanotto, koska hänellä oli aavistus mahdollisesta sairaudesta. Psa-arvo oli tutkimuksissa lievästi koholla 5,4:ssä. Kaksi lääkäriä totesi omien tunnustelujensa perusteella, ettei Tuomisella ollut epäiltyä syöpää. Koepala osoitti kuitenkin, että eturauhassyöpä oli edennyt ärhäkkääseen vaiheeseen, jossa syövän leviäminen luusyöväksi olisi kestänyt enää kuukauden. Lisäksi eturauhanen oli kasvanut isoksi.

Tuomisen eturauhassyöpä nujerrettiin Docratesin 30 kerran sädehoitokuurilla, HDR-braky- täsmäsädehoidolla sekä lääke- ja hormonihoidolla. Hoitojen jälkeen Tuomiselle annettiin terveen paperit heinäkuussa 2013. Sen jälkeen psa-arvoa on seurattu tiiviisti ja se on pysynyt 0,2 tasossa. Tuominen joutui maksamaan yksityisessä sairaalassa tehdystä hoidosta 30000 euroa. Kulut kattanut vakuutus oli päättynyt hieman ennen taudin toteamista.

Raatikaisen psa-arvon heittelehtimiseen oli kiinnitetty huomiota työterveydenhuollossa ja työterveyslääkäri päätti lähettää Raatikaisen jatkotutkimuksiin Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Hiutaleinen eturauhassyöpä todettiin marraskuussa 2012 ja tieto tuli Raatikaiselle kirjeitse jouluksi. Raatikainen leikattiin Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa robottitekniikalla. Leikkauksessa eturauhanen poistettiin. Kaksikko sanoo, että eturauhasvaivat virtsaamisongelmineen kytketään helposti eturauhassyöpään. Eturauhasen kasvu altistaa syövälle.

Eturauhassyöpä vaikuttaa myös potilaan seksuaalielämään ja siksikin siitä pitää voida puhua avoimesti niin parisuhteessa kuin yleisemminkin. Leikkaushoidossa eturauhasen poisto merkitsee samalla siemennesteen tuotannon ja siemensyöksyn loppumista. FL

 

Eturauhassyöpä on yleinen
Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpä.Siihen sairastuu vuosittain noin 5000 miestä.Kaikkiaan Suomessa on elossa noin 80000 miestä, jotka ovat olleet eturauhassyöpähoidoissa.Propo eturauhassyöpäyhdistyksella on noin 1500 jäsentä kymmenkunnassa vertaistukiryhmässä, joista neljä toimii pääkaupunkiseudulla.Forssan vertaistukiryhmässä on tällä hetkellä kymmenkunta jäsentä.Forssa vertaistukiryhmä kokoontuu Ystävänkammarissa 26.4 ja 31.5 kello 16.15-18.30.Eturauhassyövästä ylilääkäri Timo Joensuun luento Forssan kaupungintalossa 5.4 kello 17. Potilaan puheenvuoron esittää Propon hallituksen varajäsen Kari Raatikainen. Tilaisuus on vapaa kaikille. Huumoria ja laulua esittää Erkki Liikanen.

Uusimmat

Fingerpori

comic