Lounais-Häme

EU äkämystyi Italian uudesta budjetista - "Yhteisten pelisääntöjen tuolla puolen"

EU on antanut varoituksen Italialle sen torstaina julkistetusta uudesta budjettiesityksestä, joka kasvattaisi maan alijäämää jopa 2,4 prosenttiin ja paisuttaisi valtion jo ennestään valtavaa velkapottia.

– Tämä budjetti näyttää olevan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen tuolla puolen. Jos julkisen velan annetaan kasvaa, luodaan tilanne, josta tulee epävakaa heti taloudellisen tilanteen huonontuessa, kommentoi EU:n finanssikomissaari Pierre Moscovici.

Italian taloudellisen tilanteen huononeminen voi siintää horisontissa, sillä maan talouskasvuennusteet ovat vaatimattomia. Italian keskuspankki ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioivat maan talouden kasvavan vain prosentilla ensi vuonna.

Uusi 2,4 prosentin raja on EU:n mukaan vaarallisen lähellä EU-sääntöjen ylärajaa, jonka mukaan jäsenvaltion alijäämä ei voi olla enempää kuin 3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Italian populistihallitus nousi valtaan vaalilupauksilla kasvattaa julkista kulutusta vuosien tiukan talouskurin jälkeen. Uutta budjettiesitystä pidetään Italian hallituspuolueiden johtajien Matteo Salvinin ja Luigi Di Maion voittona varovaisemmasta talousministeri Giovanni Triasta, joka kannatti matalampaa alijäämätavoitetta.

– Olemme tyytyväisiä. Tämä on muutoksen budjetti, puoluejohtajat sanoivat lausunnossa.

Italian velkasuhde on 131 prosenttia bruttokansantuotteesta eli yli kaksinkertainen verrattuna EU-sääntöjen ylärajaan 60 prosenttiin.

Osakekurssit Italiassa laskivat iltapäivään mennessä uutisen jäljiltä 3 prosentin verran Milanon pörssissä.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic