EU-erosopimuksen pureskelu jatkuu Britanniassa - Ensituntuma ei brexit-leiriä miellyttänyt: "Sopimus on mädäntynyt"

Bryssel
15.11.2018, 06:01

Ulkomaat

Britannian ja EU:n eroneuvottelut pääsivät eilen yli isosta karikosta, kun Britannian hallitus hyväksyi neuvotellun erosopimuksen.
Erosopimuksen pureskelu jatkuu tänään maan parlamentissa, jossa pääministeri Theresa May antaa siitä lausunnon.
EU:ssa pohditaan tänään puolestaan ylimääräisen huippukokouksen järjestämistä.
EU-johtajat kutsutaan todennäköisesti koolle ylimääräiseen huippukokoukseen myöhemmin tässä kuussa. Huippukokouksia johtava Donald Tusk tapaa aamulla brexit-neuvottelija Michel Barnierin.
Barnier suositti eilen, että EU-huippukokous päättäisi eroneuvottelut ja siirtyisi eteenpäin.

Corbyn: Sopimus ei palvele koko maan etua

Britanniassa erosopimus otettiin tuoreeltaan vastaan ristiriitaisin tuntein, eivätkä kaikki kommentit ole mairittelevia. BBC:n mukaan myös useiden ministerien oletetaan vastustaneen sopimusta, vaikka hallitus antoikin sopimukselle hyväksyntänsä. Brittimediassa on spekuloitu, että lähiaikoina ministerien joukosta voidaan kuulla erouutisia.
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi erosopimuksen olevan huono ja lisäsi, ettei se ole koko maan etujen mukainen. Konservatiivien brexitin kannattaja Jacob Rees-Mogg kuvaili sopimusta mädäntyneeksi.
Mayn entinen kansliapäällikkö Nick Timothy kuvaili Telegraph-lehdessä sopimusta antautumiseksi.
Liberaalidemokraatit puolestaan vaativat kansanäänestystä lopullisesta sopimuksesta.
Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ja yritystoiminnasta vastaava ministeri Greg Clark kiittelivät yritysjohtajia siitä, että he auttoivat kiinnittämään huomiota siihen, mitä brexit ilman sopua olisi aiheuttanut taloudelle.
”Skotlannista ei yhtäkään mainintaa”

Skotlannin kansanpuolueen johtaja Nicola Sturgeon oli tyytymätön siihen, miten sopimus suhtautuu Skotlantiin.
– Pääministeri yritti kertoa minulle, että Skotlannin yksilölliset intressit on turvattu. Painotin, että sopimuksessa ei ole Skotlannista yhtäkään mainintaa eikä se ota huomioon intressejämme, hän kirjoitti Twitterissä.
Irlannissa johtajat ovat sen sijaan puhuneet sopimuksesta myönteiseen sävyyn.
Irlannin varapääministeri Simon Coveney kiittää tviitissään niitä, jotka ovat olleet mukana turvaamassa sopimusta. Hän kuvailee sitä uskottavaksi erosopimukseksi, joka suojelee Irlantia.

Irlannin rajakysymykseen palataan kesällä 2020

EU:n pääneuvottelijan Barnierin mukaan Britannia ja EU ovat sopineet kokonaisuudesta, jolla varmistetaan, ettei Irlannin saaren sisälle synny kovaa rajaa. Kysymys on ollut eroneuvottelujen murheenkryyni, joka on hiertänyt neuvotteluja pitkään.
Barnier esitteli sopimusta keskiviikkoiltana Brysselissä sen jälkeen kun Britannian hallitukselta oli tullut vihreää valoa.
Neuvotteluita luotsannut Barnier suosittaa EU-maiden johtajille, että ne päättäisivät eroneuvotteluiden päättymisestä ja siirtymisestä eteenpäin.
Irlannin rajakysymystä arvioidaan hänen mukaansa heinäkuussa 2020. Silloin voidaan päättää siirtymäajan pidentämisestä, jos EU ja Britannia eivät vielä ole neuvotelleet sellaisesta kauppasuhteesta, joka takaisi rajan pysymisen avoimena.
Ilman pidennystä siirtymäaika olisi päättymässä saman vuoden lopussa.
Irlannin raja oli neuvotteluiden viimeinen vaikea kysymys. Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluta näkyviä rajaesteitä historiallisen painolastin takia.
Britannian päätös jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliitto tarkoittaa kuitenkin sitä, että tuotteilta perittäisiin tulleja ja niihin kohdistuisi erilaisia tarkastuksia kuin unionin sisällä.

Hätäratkaisu pitäisi Britannian tulliliitossa

Varasuunnitelmana on, että Britannia ja EU perustavat tullialueen, jos neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat. Britannia sitoutuisi lisäksi siihen, että Pohjois-Irlannissa noudatetaan tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä muun muassa maataloustuotteiden osalta.
Barnier painotti, ettei suunnitelmaa ole tarkoitus toteuttaa. Varasuunnitelma otettaisiin käyttöön vain, jos siirtymäaika on käytetty loppuun, eikä tulevasta suhteesta ole sovittu riittävän kattavasti.
Britanniassa kovimmat brexitin kannattajat ovat arvostelleet suunnitelmia hätäratkaisusta. Heidän pelkonsa on ollut, että sen varjolla Britannia jää ikuisesti kiinni EU:hun.
Erosopimuksessa sovitaan myös kansalaisten oikeuksista. Kansalaiset, jotka ovat sijoittuneet maahan ennen siirtymäajan päättymistä voivat Barnierin mukaan jatkaa asumista, opiskelua ja työskentelyä sekä elämistä perheensä kanssa maassa koko elämänsä ajan.
Osana erosopimusta sovittiin myös taloudellisista vastuista, joista Britannian pitää huolehtia.

Sipilä ja Orpo: Tärkeä askel, lopulliseen brexit-sopimukseen vielä matkaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitävät Britannian hallituksen hyväksymää EU-erosopimusta tärkeänä askeleena eteenpäin. Lopulliseen sopimukseen on kuitenkin vielä matkaa, Sipilä tähdentää.
Erosopimus on hyväksyttävä vielä Britannian parlamentissa sekä EU-parlamentissa ja kaikkien EU-maiden on saatettava se voimaan.
Orpo sanoi STT:lle keskiviikkoiltana, että Suomi on ollut tyytyväinen eroneuvottelujen etenemiseen ja sen vuoksi hän olettaa sopimuksen olevan Suomen tavotteiden mukainen. Jos Britannian EU-ero tapahtuu sopimusluonnoksen pohjalta, kyse on Orpon mukaan selkeästä erosta, mutta samaan aikaan EU säilyttää suhteensa Britanniaan.
Orpo muistutti, että Britannia on Suomen neljänneksi tärkein vientimaa ja tärkeä kumppani monessa asiassa, muun muassa turvallisuuden saralla.
– Jotta se (ero) saataisiin sopimalla, eikä tulisi niin sanottua kovaa brexitiä, niin tämä on tosi tärkeä juttu, Orpo sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Näkoislehti

21.10.2020

Fingerpori

comic