Lounais-Häme

EU ja Kanada vaativat perusteellista Khashoggi-tutkintaa - Saudien selitykset "epäjohdonmukaisia ja epäuskottavia"

Bryssel
21.10.2018, 05:16

Ulkomaat

Euroopan unioni ja Kanada vaativat perusteellista tutkintaa sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolemasta.
– Jamal Khashoggin kuoleman olosuhteet ovat syvästi huolestuttavat ja rikkovat järkyttävällä tavalla vuoden 1963 konsulisuhteita koskevaa Wienin yleissopimusta, EU:n ulkosuhteiden edustaja Federica Mogherini sanoi tiedotteessa.
Hän vaati perusteellista, uskottavaa ja läpinäkyvää tutkintaa sekä kaikkien osallisten saattamista vastuuseen.
EU:n näkemys on samoilla linjoilla Ranskan ja Saksan esittämien vaatimusten kanssa.
Mogherinin mainitsemassa konsulisuhteita koskevassa Wienin yleissopimuksessa sanotaan muun muassa, että konsulaateissa täytyy kunnioittaa isäntämaan lakeja.
Saudi-Arabia ilmoitti perjantaina tutkimustensa osoittavan, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa nyrkkitappelun seurauksena. Saudi-Arabia on pidättänyt tapaukseen liittyen 18 kansalaistaan ja antanut potkut muutamille korkeille virkamiehille.
Selitykseen on suhtauduttu lännessä varsin skeptisesti. EU:n lisäksi myös Kanada ilmoitti vaativansa perusteellista tutkintaa asiasta. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland ilmoitti tuomitsevansa Khashoggin tappamisen.
– Tähän asti esitetyt selitykset ovat olleet epäjohdonmukaisia ja epäuskottavia, Freeland sanoi.
Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, ettei ole täysin tyytyväinen Saudi-Arabian selitykseen. Hän on kuitenkin painottanut, että haluaa rajata Saudi-Arabian kanssa tehdyt satojen miljardien dollarien arvoiset asekaupat mahdollisten pakotteiden ulkopuolelle.
Turkki on ilmoittanut julkistavansa vielä kaikki Khashoggin kuolemaan liittyvät tietonsa. Julkisesti Turkki ei ole syyttänyt Saudi-Arabiaa suoraan toimittajan tappamisesta, mutta turkkilaisviranomaisten julkisuuteen vuotamien tietojen perusteella Turkilla olisi todisteita siitä, että Khashoggi murhattiin konsulissa tarkoituksella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic