EU-johtajat hyväksyivät brexit-sopimuksen Brysselissä - "Tämä on surullinen päivä"

Bryssel
25.11.2018, 11:55

Ulkomaat

EU-johtajat 27 maasta ovat hyväksyneet Britannian erosopimuksen huippukokouksessa Brysselissä. Samalla hyväksyttiin poliittinen julistus Britannian ja Euroopan unionin tulevasta suhteesta.
Sopimukselle haetaan seuraavaksi hyväksyntä Britannian parlamentista ja EU-parlamentista. Britannian parlamentin kannat jakautuvat voimakkaasti ja lopputulemaa on vaikea ennustaa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, ettei ole mitenkään selvää, että Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen EU:sta. Parlamentin alahuoneen odotetaan äänestävän sopimuksesta ehkä jo joulukuussa.
Tragedia, se oli sana, jolla EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kuvasi tunnelmia aamulla Brysselissä.
– Tämä on surullinen päivä, Juncker sanoi.
Epävarmuus brittiparlamentin ympärillä on herättänyt jo kysymyksen siitä, mitä tapahtuu, jos sopimus kaatuu.
Sipilä ei pidä todennäköisenä, että erosopimusta enää avattaisiin. Hän muistuttaa pääministeri Theresa Mayn sanoneen, että vaihtoehtoina ovat ero sopimuksella, ero ilman sopimusta tai brexitin peruuntuminen.
– Sittenhän alkaa uusi tilanne, jos sopimus hylätään (britti)parlamentissa. Se ei ole mitenkään selvä, että se menee läpi, Sipilä sanoi ennen kokousta.
Minkälaisia ajatuksia historiallinen päivä herättää?
Sipilän mukaan poliittista julistusta lukiessa tuntui, ettei tämä voi olla totta.
– Tämä on lose-lose-tilanne. Tämä ei missään tapauksessa ole juhlinnan paikka. Erittäin ikävä tilanne. Voihan tämä tästä vielä muuttua, katsotaan nyt, Sipilä vastasi.
Neuvotteluita käynyt Michel Barnier sanoi EU:n ja Britannian pysyvän liittolaisina, partnereina ja ystävinä.
– Nyt on kaikkien aika ottaa vastuu, Barnier sanoi.

EU-maat Sipilän mukaan eri linjoilla lennoista

Espanja sai viime metreillä puristettua lisää takeita erityisasemastaan Gibraltaria koskevissa neuvotteluissa. Espanjan poisjäänti kokouksesta olisi ollut kova kolaus ja koko huippukokouksen peruuntumisella ehdittiin jo spekuloida.
Sipilän mukaan lisäkirjaus Gibraltarista on merkitty sopimuksen liitteelle samalla tavalla kuin Suomen tärkeänä pitämä lentoliikenteen neuvotteluiden jatko.
Suomi haluaa varmistaa kauttakulkuliikenteen sujuvan jatkumisen Britannian eron jälkeen. Neuvotteluista ei tule Sipilän mukaan helpot.
– EU:n sisälläkin tästä on eri näkemyksiä ja meidän pitää olla tarkkana, kun varsinaista uutta suhdetta neuvotellaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic