Lounais-Häme

EU-johtajat pohtivat Salzburgissa yhteisen rajavartioston perustamista

Salzburg
19.09.2018, 02:11

Kotimaa

EU-johtajat tapaavat tänään Itävallan Salzburgissa, jossa illallispöytään ladataan tuhti annos maahanmuuttoaiheita.
Komission viimeviikkoinen esitys yhteisen raja- ja merivartioston perustamisesta on ehtinyt jo kirvoittaa kritiikkiä. EU-johtajien odotetaan pohtivan, onko komission ehdotus 10 000 työntekijän rajavartiostosta hyvä idea.
EU-johtajien epävirallinen huippukokous alkaa tänään illallisella ja jatkuu huomenna. Suomesta paikalla on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Yhteisen rajavartioston perustaminen tarkoittaisi, että Suomenkin pitäisi lähettää yhteisiin joukkoihin tuntuva määrä rajavartijoita.
Rajavartiolaitokselta arvioidaan, että työntekijöitä jouduttaisiin palkkamaan ja kouluttamaan lisää, jotta Suomi pystyisi antamaan siltä pyydetyt jopa 170 rajavartijaa.
Maahanmuutto pysyy EU-johtajien agendalla, vaikka maahantulijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Italiaan saapui syyskuussa vain 691 siirtolaista, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Koko vuonna tulijoita Italiaan on ollut lähes 21 000.
EU-puheenjohtajamaa Itävalta on pitänyt maahanmuuttoa voimakkaasti esillä. Maan hallituksessa istuvat keskustaoikeistoa edustava Itävallan kansanpuolue ja laitaoikeistoa edustava vapauspuolue.

Brexitille uusi takaraja

Lokakuun huippukokouksen oli määrä olla takaraja brexit-neuvotteluille, mutta pitkään jumissa olleet neuvottelut eivät ole aukenemassa.
EU-johtajat ovatkin siirtämässä takarajan nyt marraskuulle, jolloin pidettäisiin ylimääräinen huippukokous.
Syy sille, miksi lisäaikaa tarvitaan, löytyy Britannian sisäpolitiikasta. Konservatiivien puoluekokous järjestetään kuun vaihteessa, ja sieltä odotetaan joko vahvistusta tai uutta suuntaa pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmille.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic