EU julkaisee arvionsa Italian ja muiden euromaiden budjeteista

Bryssel
21.11.2018, 07:34

Talous

EU-komissio julkaisee tänään arvionsa Italian ja muiden euroalueen maiden budjettisuunnitelmista.
Komissio arvioi kerran vuodessa, ovatko maiden alustavat talousarviosuunnitelmat linjassa yhdessä sovittujen taloussääntöjen kanssa. Tänä vuonna huomio kiinnittyy Italiaan, jota pyydettiin jo lokakuussa päivittämään budjettiluonnostaan.
Komissio on todennut, että maan budjetti perustuu liian korkeisiin kasvuodotuksiin. Italia on kieltäytynyt tekemästä muutoksia.
Italian budjettiesityksen mukaan maan julkisen talouden vaje olisi ensi vuonna 2,4 prosenttia. EU:n ennusteen mukaan se olisi ensi vuonna 2,9 prosenttia ja 3,1 prosenttia vuonna 2020. EU:n ja Italian arviot eroavat myös talouskasvusta.
Italian julkinen velka on 2,3 biljoonaa euroa (2 300 miljardia euroa) eli 131 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. EU:n sääntöjen mukaan julkinen velka ei saisi ylittää 60 prosentin rajaa.
EU voi käynnistää maata vastaan prosessin liiallisen alijäämän korjaamiseksi. Viime kädessä Italiaa voi uhata sakko, jos se rikkoo yhteisiä taloussääntöjä.

—-
Korjattu juttuun liitetyn kuvan kuvatekstiä klo 7.32: Kuvatekstissä väitettiin aiemmin virheellisesti, että talouskomissaarin nimi on Giovanni Tria, vaikka oikea nimi on Pierre Moscovici.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic