Lounais-Häme

EU-maat pohtivat kellojen siirtelyn lopettamista Itävallassa

Bryssel/Graz
29.10.2018, 11:53

Kotimaa

Osa EU-maista pitää epärealistisena, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin jo ensi vuoden aikana. Tätä mieltä ollaan ainakin Tanskassa, jonka liikenneministeri Ole Birk Olesen arvioi maan tarvitsevan vielä lisää aikaa kansalaisten mielipiteiden kuulemiseen.
– Tarvitsemme lisää aikaa, jotta keskustelemme tästä jäsenmaissa. Meillä ei ole Tanskassa käyty vielä kunnon debattia, Olesen sanoi Itävallassa.
Kellojen siirtelyn lopettamisesta keskustellaan tänään EU:n liikenneministerien kokouksessa Itävallan Grazissa. Kokous on epävirallinen, mutta puheenjohtajamaa Itävalta odottaa sieltä suuntaa aloitteen etenemiselle.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun ministerit keskustelevat yhdessä komission syyskuussa antamasta esityksestä. Aloite kellojen pysäyttämisestä joko kesä- tai talviaikaan on edennyt ripeästi.
Komissio on esittänyt, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa jo ensi vuonna. Jäsenmaat saisivat itse päättää, pysäyttävätkö kellon kesä- vai talviaikaan.
Puheenjohtajamaan liikenneministeri Norbert Hofer kertoi maan hakevan kompromissia jäsenmaiden välille, ja arvioi, että vuosi 2021 voisi olla mahdollinen.
Toimeen ryhdyttiin rivakasti sen jälkeen, kun komission kansalaiskysely sai kesällä valtavan suosion. Kysely keräsi jopa 4,6 miljoonaa vastausta ympäri Eurooppaa. Yli 80 prosenttia vastaajista kannatti kellojen siirtelyn lopettamista.
Suomea liikenneministerien kokouksessa edustaa Anne Berner (kesk.).

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic