EU-mailta vihreää valoa brexit-sopimukselle - "Pallo Britannian päädyssä"

Bryssel
19.11.2018, 12:57

Ulkomaat

EU-maat ovat odotetusti näyttäneet vihreää valoa Britannian ja EU:n neuvottelemalle erosopimukselle. EU-maiden ministerit käsittelivät sopimusluonnosta Brysselissä maanantaina.
Brexit-neuvottelija Michel Barnierin mukaan sopimus on tasapainoinen ja varmistaa Britannian järjestäytyneen eron unionista. Keskustelu jatkuu hänen mukaansa vielä siirtymäajasta.
Eurooppaministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan pallo on nyt Britannian päädyssä. Hänen mukaansa on lähes mahdotonta ennustaa, meneekö sopimus Britannian parlamentissa läpi.
– Pitkään asiaa seuranneena ja britit hyvin tuntevana; pääministeri Theresa Maylla on työtä edessään, jotta hän saa tämän myytyä. Viime viikolla ensimmäinen reaktio oli hyvin kriittinen. Uskaltaisin sanoa, että hän on myyntityössä vielä takamatkalla, Terho arvioi suomalaistoimittajille.

May hakee vielä käsiinsä valttikorttia

Parhaillaan neuvoteltava tulevan suhteen julistus saattaa olla Mayn kipeästi kaipaama valtti parlamentin taivuttelussa.
Britannia on vaatinut koko neuvotteluiden ajan, että tulevaa suhdetta hahmotellaan mahdollisimman pitkälle jo eroneuvotteluiden aikana.
EU ja Britannia neuvottelevat lähipäivinä noin 20-sivuisesta poliittisesta tulevan suhteen julistuksesta. Se on tarkoitus hyväksyä sunnuntaina EU-huippukokouksessa kuten erosopimuskin.
– Kun nämä sunnuntaina oletettavasti hyväksytään, pallo on Britannian päädyssä, Terho sanoo.
Hän uskoo, että Britannia saa julistuksessa äänensä kuuluviin.
– Suomen näkökulmasta kannustan siihen, että kaikissa järkevissä asioissa meidän kannattaa tulla vastaan kohtuuden mitassa, jotta päästäisiin hallittuun brexitiin.
Julistuksesta viime viikolla julkaistu luonnos on kahdeksan sivua pitkä. Se linjaa muun muassa, että Britannia ja EU muodostavat vapaakauppa-alueen, johon liittyy vahva sääntöperusta ja tulliyhteistyö. Tavarakaupassa ei peritä tulleja tai maksuja eikä aseteta kiintiöitä.
Varsinaiset neuvottelut tulevasta suhteesta alkavat vasta Britannian erottua EU:sta 29. maaliskuuta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic