Lounais-Häme

EU-päättäjiä Urjalassa: Innovaatiot ja markkinointi elinvoiman takeina

Maaseudulla on hurjasti mahdollisuuksia kehittyä, mutta eteenpäin pääseminen vaatii uudenlaista ideoita ja markkinointikykyä, EU:n vetämän Kasvun karavaani -kiertueen etapilla Urjalassa pohdittiin.

Urjala on tähän mennessä ollut kiertueen pienin paikkakunta, joten pysähdyksen teemoiksi olivat valikoituneet maaseudun elinvoimaisuuden säilyttäminen ja paikallisen kehittämisen toimintaedellytykset.

Aiheista olivat torstaina keskustelemassa muun muassa Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (rkp., ALDE), vuosina 1996–1999 Euroopan parlamenttiin kuulunut kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne sekä Risto Artjoki, joka työskentelee Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäällikkönä.

 

Torvalds muistutti, että Suomella on maaseudun kannalta siinä mielessä hyvä tilanne, että maassa on Euroopan nuorin ja parhaiten koulutettu maatalousväestö, mihin yhdistyy Torvaldsin mukaan vahva innovaatiokyky.

Anttila totesikin kuntien kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että löytyisi ”hullunrohkeita” ihmisiä, jotka pystyvät innovoimaan uutta ja uskaltavat myös kokeilla ideoitaan.

-Suomen maatalouden tulevaisuus riippuu osaavista ja rohkeista ihmisistä, jotka tarttuvat eteen tuleviin mahdollisuuksiin, Anttila sanoi.

Nykyisin maaseudultakin ja pieniltä paikkakunnilta pystytään ponkaisemaan aiempaa helpommin jopa kansainvälisille markkinoille teknologian myötä, Artjoki muistutti.

 

Anttila näki mahdollisuuksia aiempaa vahvemmassa tuotteistamisessa etenkin maataloudessa. Anttila peräänkuulutti uusia ideoita ja yrittäjiä myös metsä- ja biotalouden saralla.

-Suomalainen viljelijä tuottaa maailman puhtaimpia korkealuokkaisia ruuan raaka-aineita. Suomalaisen ruoan markkinoinnissa on siirryttävä yksipuolisesta hintapainotteisesta markkinoinnista ruoan laadun ja terveellisyyden sekä turvallisuuden markkinointiin, Anttila sanoi.

Markkinoinnista Anttila totesi myös, että Urjala voisi rakentaa entistä vahvemmin brändiään esimerkiksi Väinö Linnan ympärille sekä nostaa luontoa esiin.

-Suomalainen luonto on suurimpia mahdollisuuksiamme. Se tarjoaa myös paikan hiljentymiselle vastapainona kovan kiireen ja paineen keskellä. Hiljaisuutta on vain osattava oikein markkinoida, Anttila totesi.

 

Yleisöstä huomautettiin, että esimerkiksi EU:n rahoitushankkeiden kanssa yrittäjät kokevat ajoittain jäävänsä yksin.

Myös kunnanjohtaja Hannu Maijala antoi omassa puheenvuorossaan pyyhkeitä EU:lle. Maijalan mukaan esimerkiksi kiinteän valoverkon rakentamisessa on keskitytty lähinnä kaupunkeihin, ja Urjalan tapaan kunnat ovat joutuneet löytämään keinoja ratkaista tilanne.

-Lisäksi yhdistyksillä on ongelmia EU-rahoituksen kanssa. Kunta joutuu takaamaan yhdistysten lainoja, kun yhdistykset saavat EU-rahan vasta hankkeen loputtua. Tämä on aivan liian byrokraattista, Maijala kritisoi.

Torvalds myönsikin, että EU:n rahoitusmallit ovat monessa suhteessa kankeita, mutta kertoi, että tilannetta on jo korjattu ja byrokratiaa pyritään vähentämään myös tulevaisuudessa.

Artjoki nostikin esiin Urjalan esimerkin mukaan kuntien, kylien ja yhdistysten oman aktiivisuuden hyvinvoinnin edistämisessään

-Vaikka Suomen hallitus, EU:n komissio tai Euroopan parlamentti tekisi mitään tahansa, lopullinen tahto alueen menestymiseen löytyy alueelta, kunnista ja kylistä sisältä, Artjoki totesi. FL

 

Mikä Kasvun karavaani?
Kasvun karavaani -kiertueen tavoite on keskustella alueellisella tasolla investoinneista, kasvu-, työllisyys- ja kilpailukykypolitiikasta sekä maaseutu-, alue- ja rakennepolitiikasta.Kiertueella halutaan edistää EU-asioista käytävää keskustelua ja EU-asioiden näkyvyyttä.Tapahtumissa mietitään, miten ihmisten jokapäiväistä elämää voisi parantaa ja kuinka kunkin alueen kansainvälistä kilpailukykyä olisi mahdollista edistää.Kiertue on pysähtynyt Urjalan lisäksi muun muassa Helsingissä, Tampereella, Lappeenrannassa ja Salossa.Urjalan Kasvun karavaani -tapahtuman järjestivät Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus, eduskuntatiedotus sekä Europe Direct Eteläinen Pirkanmaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti