Lounais-Häme

EU-parlamentti vaatii kurinpitomenettelyn käynnistämistä Unkaria vastaan

Strasbourg
12.09.2018, 18:29

Kotimaa

Euroopan parlamentti päätyi kovistelemaan Unkaria yhteisten arvojen loukkaamisesta lopulta selvin luvuin.
Parlamentti vaatii jäsenmaita käynnistämään kurinpitomenettelyn eli artikla 7:n, joka voi aikanaan johtaa jopa äänioikeuden menettämiseen.
Parlamentin keskusteluun tiistaina osallistunut Unkarin pääministeri Viktor Orban ei tehnyt elettäkään, jotta hän olisi rauhoitellut huolia maan kehityksestä. Päinvastoin hän kiisti kaiken kritiikin ja syytti parlamenttia unkarilaisten loukkaamisesta.
Äänestyksestä enteiltiin tiukkaa, mutta päätös syntyi äänin 448-197 eli 18 ääntä yli vaaditun kahden kolmasosan.
Suomalaismepeistä vain perussuomalaiset Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner äänestivät Unkarin kovistelua vastaan.
Euroopan kansanpuolue EPP, johon Unkarin valtapuolue Fidesz kuuluu, oli äänestyksessä odotetun jakautunut. Unkari sai tukea varsinkin oman maansa edustajilta ja italialaisilta EPP:läisiltä, mutta myös muutamat saksalaiset äänestivät artikla 7:n aktivoimista vastaan.
Selvä enemmistö myös EPP:stä tuki kovaa linjaa.

Katainen: Erottaminen EPP:stä lähempänä

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) uskoo, että Fideszin potkaiseminen ulos EPP:stä on aiempaa lähempänä.
Katainen kertoi Strasbourgissa, että hän on myös itse sitä mieltä, että puolueen erottamista pitäisi vakavasti harkita. Aiemmin on hänen mukaansa ajateltu, että puolue kannattaa pitää mukana, jotta siihen voidaan vaikuttaa sisältä päin, mutta se ei näytä tuottavan tulosta.
– Vuosi vuodelta ne ovat menneet vain huonompaan suuntaan.
Unkarin ohella Puola ja Romania ovat koetelleet yhteisiä arvoja.
– Puhutaan tiedonvälityksen vapaudesta, toimittajien turvallisuudesta, kansalaisvapauksista, tuomioistuinlaitoksen vapaudesta, hallinnon läpinäkyvyydestä ja joissain tapauksissa myös korruptio on iso osa ongelmaa.
Parlamentin päätöslauselma Unkarista menee nyt jäsenmaiden harkittavaksi. Etenemistä pidetään epätodennäköisenä, koska ainakin Puola todennäköisesti tukee Unkaria.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti