Lounais-Häme

EU pyytää pääministeri Mayta kertomaan, miten umpikujasta päästään ulos

Bryssel
16.10.2018, 16:49

Ulkomaat

Huippukokouksia johtava Donald Tusk sanoo, ettei hänellä ole viimeisimpien tietojen valossa aihetta optimismiin brexit-neuvotteluissa. Hän viittaa EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin tilannekatsaukseen ja eilen Britannian parlamentin alahuoneessa käytyyn keskusteluun.
Jotta neuvotteluissa päästään eteenpäin, tarvitaan Tuskin mukaan muutakin kuin hyvää tahtoa.
Hän pyytää pääministeri Theresa Mayta kertomaan huomenna huippukokouksessa, miten umpikujasta päästään pois. Vain nämä ehdotukset määrittävät, onko läpimurto mahdollinen, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
Barnier esittää huomenna kokoontuville EU-johtajille, että brexit-neuvotteluille varataan lisää aikaa.
EU:ssa toivottiin, että huomenna alkava huippukokous olisi ollut ratkaiseva erosopimuksen syntymiselle. Sunnuntaina käydyissä viime hetken neuvotteluissa ei kuitenkaan päästy sopuun, vaan neuvottelut keskeytettiin.
Barnier sanoi ennen yleisten asioiden neuvostoa Luxemburgissa, että aikaa tarvitaan, jotta sopimus saataisiin tulevina viikkoina.
EU:n 27 jäsenmaan eurooppaministerit ovat tänään koolla valmistelemassa huomenna alkavaa huippukokousta. Suomesta paikalla on valtiosihteeri Samuli Virtanen.
Huippukokous alkaa pääministeri Theresa Mayn puheenvuorolla. EU-lähteen mukaan muut johtajat siirtyvät sen jälkeen illalliselle toiseen tilaan, jossa he sopivat jatkoaskelista neuvotteluihin.
Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin odotetaan kertovan samalla EU-johtajille, miten suunnitelma hallitsemattoman brexitin varalle etenee. Eroa ilman sopimusta on pidetty huonoimpana vaihtoehtona sekä EU:lle että Britannialle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic