Lounais-Häme

EU-tuomioistuin määräsi Puolan keskeyttämään korkeimman oikeuden uudistuksensa

Luxemburg
19.10.2018, 16:35

Ulkomaat

EU-tuomioistuin on määrännyt Puolan keskeyttämään heti korkeimman oikeuden uudistuksensa, joka olisi pakottanut osan tuomareista eläkkeelle. Oikeuden mukaan uudistus uhkaa Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuutta.
Puolan konservatiivihallituksen ajama uudistus olisi laskenut korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeiän 70:stä 65 vuoteen. Muutoksen myötä 27 oikeuden 72 tuomarista olisi joutunut eläkkeelle.
Uudistuksen jälkeen tuomarit olisivat saaneet hakea Puolan presidentiltä poikkeuslupaa jatkaa tehtävässään yli sallitun eläkeiän, mutta selkeitä kriteereitä luvan myöntämiselle ei ollut asetettu. Lisäksi uudistus olisi antanut Puolan presidentille vallan lisätä korkeimman oikeuden tuomareiden määrää halunsa mukaisesti.
Myös korkeimman oikeuden puheenjohtaja Malgorzata Gersdorf olisi joutunut uudistuksen vuoksi jättämään tehtävänsä. Hän on kutsunut uudistusta puhdistukseksi ja perustuslakiin vedoten kieltäytynyt eläköitymästä.
Uudistus ehti jo tulla osittain voimaan, mutta EU-tuomioistuimen päätös on takautuva, minkä vuoksi muutamien tuomarien eläköityminen peruuntuu.
Puolan ulkoministeri Mateusz Morawiecki kertoi Puolan saaneen tiedon päätöksestä.
– Varmasti vastaamme siihen. Analysoimme useita vaihtoehtoja, Morawiecki kommentoi Brysselissä.

Lopullinen päätös myöhemmin

EU-tuomioistuimeen Puolan vei EU-komissio viime kuun lopulla. Sen mukaan laki ei ollut EU-lain mukainen. Komissio oli pyytänyt EU-tuomioistuimelta nopeaa käsittelyä, sillä sen mukaan Puola yritti nopeuttaa tuomareiden eläköitymisiä.
EU-tuomioistuin antaa asiasta lopullisen päätöksen myöhemmin. Tuomioistuin voi määrätä Puolalle sakkoja, jos se katsoo maan rikkoneen EU-lakia.
Komission mukaan Puolan hallitseva Laki ja oikeus -puolue pyrkii uudistuksella siivoamaan korkeimmasta oikeudesta edellisten hallitusten nimittämiä tuomareita ja asettamaan omia suosikkejaan heidän tilalleen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic