Lounais-Häme Forssa

EU-vaalien tärkeys tiedostetaan, mutta intohimoja ne eivät herätä – Forssassa äänestettiin tasaisen rauhallisesti

Kun vaihtoehtoina on eurovaalilähetys tai jääkiekon MM-loppuottelu, valinta ei ole vaikea.
Noora Helkearo, Antti Vettenranta ja Onni Vettenranta pääsivät kaikki äänestämään europarlamenttivaalien varsinaisena vaalipäivänä Forssan kaupungintalossa. Onni äänesti Eurooppaan matkaavaa eläintä, vanhemmat meppiä. Antti Vettenranta valitsi ehdokkaan tuttuuden ja puolueen perusteella. Pitkä kokemus kotimaan politiikasta on hyödyksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Noora Helkearo, Antti Vettenranta ja Onni Vettenranta pääsivät kaikki äänestämään europarlamenttivaalien varsinaisena vaalipäivänä Forssan kaupungintalossa. Onni äänesti Eurooppaan matkaavaa eläintä, vanhemmat meppiä. Antti Vettenranta valitsi ehdokkaan tuttuuden ja puolueen perusteella. Pitkä kokemus kotimaan politiikasta on hyödyksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa sunnuntaiaamupäivällä liikkeellä olleet eurovaalien äänestäjät eivät tunnustaneet vaaliväsymystä, vaikka eduskuntavaaleista on alle kaksi kuukautta.

Kaupungintalon ja Teatteritalon äänestyspaikoilla tunnelma oli silti hieman unelias.

– Ihmisiä on käynyt tasaisesti mutta rauhallisesti, Teatteritalossa vaalilautakunnan puheenjohtajana toiminut Päivi Kallionpää kertoi.

Kirkonmenojen jälkeen tuli eläkeläispiikki, ja vanhastaan Kallionpää tietää lapsiperheiden lähtevän yleensä liikkeelle vasta päiväuniajan jälkeen.

Keijo Sällinen poikkesi äänestämään samalla, kun oli menossa lämmittämään kämppäänsä.

– Satuin nyt sopivasti olemaan kylillä, vaikkei oikein vaaliasu olekaan päällä.

Lue myös: Äänestysaktiivisuus nousi yli 40 prosenttiin vain Tammelassa ja Jokioisilla

Sällinen odottaa aktiivisuutta europarlamenttiin valittavilta Suomen 13 edustajalta.

– Luin juuri lehdestä, että suomalaiset ovat usein poissa maanantaisin ja perjantaisin. Jos sinne menevät, saisivat olla siellä joka päivä, edustaa maataan ja seurata asioita.

Ehdokkaakseen Sällinen kertoi valinneensa ”keskitien kulkijan, joka ei edusta äärilaitoja”. Hänelle tärkeitä vaaliteemoja ovat yleisesti Suomen asiat ja maaseudun toimeentulo.

– Nuorisostakin täytyisi pitää huolta.

Keijo Sällisen mielestä maailmantilanne on sellainen, että europarlamenttivaalien kuuluu edes vähän kiinnostaa. Maaseudun säilyttäminen elinvoimaisena oli hänelle tärkeä vaaliteema.

 

Suomalaiset ovat perinteisesti äänestäneet laiskasti europarlamenttivaaleissa.

– Päättäjät ovat aika kaukana, eikä ihmisille ole ehkä selvää, mihin kaikkiin asioihin vaaleilla pystytään vaikuttamaan, Teatteritalossa äänestänyt Sanna Ajanko pohti.

Hän löysi sopivan ehdokkaan helposti vaalikoneen avulla.

– Ympäristöasiat ovat tietysti tärkeä teema ja paikallisuus. Jos edes pieni mahdollisuus olisi, että ehdokas saisi meidän asioitamme kuuluviin Euroopassa asti.

Lue myös: Lännen Media keräsi tärppejä EU-vaalien tulosiltaan — Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Eurovaaleihin eloa toivat lastenvaalit, joissa lapset saivat äänestää omissa äänestyspisteissään Eurooppaan matkaavaa eläinhahmoa.

– Se on ollut mukava lisä. Olemme ennenkin antaneet lapsille leiman, ja osa vanhemmista on sanonut, että siksi he ovat käyneet äänestämässä täällä, kaupungintalon vaalilautakunnan puheenjohtaja Jarmo Mäkilä ja varajäsen Elina Kaislasalo kertoivat.

Onni Vettenranta, 2, tiputti oman ääneensä laatikkoon vanhempiensa Noora Helkearon ja Antti Vettenrannan valitessa meppiä.

– Nämä vaalit ovat jääneet vähemmälle seuraamiselle, vaikka tärkeät vaalit ovatkin, Antti Vettenranta myönsi.

Hän arveli, että sunnuntai-illalla tulee tarkistettua, pääsikö oma ehdokas läpi, mutta vaalilähetystä hän ei aio seurata.

– Lätkä vie voiton ehdottomasti. FL

Lue myös: Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic